сряда, 15 септември 2010 г.

Питки "Розички"

 

Необходими продукти: 
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
135 мл прясно мляко 
1 яйце 
30 + 30 г (4 с.л.) краве масло
300 г (2 ¼ ч.ч.) брашно 
1 с.л. захар
½ ч.л. сол
½ пак. (3,5 г) суха мая

Начин на приготвяне:
В контейнера на хлебопекарната се сипва прясното мляко и разбитото яйце. 
Добавя се половината от маслото (в течно състояние).
Брашното се пресява и се сипва в контейнера, така че изцяло да покрие течността.  
В средата се прави кладенче, слага се маята, така че да не допира до течност. 
Захарта и солта се сипват в периферията на брашното. 
Задава се програма за месене на тесто. 
Хлебопекарната ми е Moulinex – програма 12, 1 ч. 10 мин. Виж снимки тук.

Втасалото тесто се разполага върху набрашнена повърхност. 
Разточва се квадрат с размери 40/40 см, маже се с разтопено масло, прегъва се на две. 
Получава се правоъгълник с размери 20/40 см, реже се по дължина на две, 
а всяка част - на 8 правоъгълника с ширина 5 см, мажат се с разтопено масло.

 

Навиват се на рула по тясната страна, редят се в намаслена тава, 
покриват се с мека кърпа и престояват при стайна температура 30 минути. 
Втасалите питки се мажат с разтопено масло. 
Пече се 25 минути в загрята до 180°С фурна. 
Охлаждат се върху метална скара, покрити с мека кърпа.
  • Ако искате топли закуски на следващата сутрин: след като подредите рулата в тава, тя се покрива с прозрачно найлоново фолио и се съхранява  в хладилник за през нощта. На следващата сутрин фолиото се маха и питките престояват при стайна температура 20-30 минути (докато фурната се нагрее). Печете по описания начин. 
  •  Тесто за хлябове и питки
  • Източник: рецепта на marabu от Гответе с мен. 
.

2 коментара:

Аелис каза...

Страхотни розички!!!
Представям си колко са мекички и вкусни:))).

The witch каза...

Аелис, действително са много вкусни и меки розичките. Опитай! По принцип тестото с прясно мляко винаги се получава ефирно и вкусно. Успешна седмица!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.