събота, 18 септември 2010 г.

Scones / Скони с мармалад

Сконите (scones) са специални чаени хлебчета. Смята се, че имат шотландски произход. Според една версия, името им се свързва с камъка на съдбата (Stone of Scone, Stone of Destiny), който е съставна част от церемонията по коронясване на шотландските крале до 1292 г. Оригиналните скони се приготвят от овес, без мая; пекат се в кръгла тава, след което се режат на триъгълници. 
Днес са особено популярни в Англия, Канада, Австрали, Нова Зеландия, Ирландия и САЩ, но се консумират и в много други стани. На пазара се предлагат обикновено кръгли скони, въпреки че някои марки са с шестоъгълна форма. Приготвени у дома, те имат различни форми – триъгълници, кръгове и квадрати... Правят се от пшеничено брашно, бакпулвер или сода за хляб, захар, масло, мляко, понякога яйца, стафиди. Могат да бъдат както сладки, така и солени. След изпичане се мажат с гъста бита сметана, конфитюр от ягоди или малини. 
Според общите положения в чаения етикет сконите не се разполовяват като хлебчета, а от тях се късат малки парченца, които се мажат със сметана или конфитюр, непосредствено преди да бъдат поднесени към устата. За удобство реших да намажа сконите с мармалад още преди печенето. Имайте предвид, че са най-вкусни прясно изпечени.

Необходими продукти: 
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
2 ч.ч. (280 г) брашно
2 ч.л. (10 г) бакпулвер
1/8 ч.л. сол 
¼ ч.ч. (50 г) бяла захар
ч.ч. (76 г)  масло
1  яйце
½ ч.ч. (120 мл) сметана 
¼ ампула ванилия
 кората на един цитрус  
¼ ч.ч. мармалад 

Млечно-яйчена смес за мазане преди печене:
1 яйце
1 с.л. прясно мляко 

Крем за гарниране:
1 ½ ч.ч.
4 г маскарпоне
1 ч.ч. (240 г) сметана
1 ч.л. ванилия
1-2 с.л. захар
лимонова кора

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява до 190°С. Металната решетка се поставя в средата. 
Тава се застила с хартия за печене. 
В голяма купа се пресяват брашното, бакпулвера и солта.
Добавят се захарта и маслото, нарязано на парченца.
Миксира се докато сместа стане на трохи.

В друг съд се смесват разбитото яйце, сметаната и ванилията. 
Тази смес се прибавя към първата. Разбърква се с лъжица.
 

Меси се на набрашнена повърхност. 
Тестото се разделя на две части. 
Всяка половина се разточва на платка с диаметър 20 см.
Мармаладът се разпределя равномерно върху първата платка.
Покрива се с втората платка и леко се уплътняват ръбовете, за да не излиза плънка.
Реже се на половина, а всяка половина – на 4 триъгълника.

 

Получават се 8 скони, редят се в тава и отгоре се мажат с млечно-яйчената смес. 
Пече се около 15 минути или докато клечка за зъби излезе чиста от скона. 
Изваждат се от фурната и след това се включва горно печене. 
Ръси се с пудра захар и отново се връща във фурната само за няколко секунди, докато захарта се стопи и стане златисто кафява. 
Сервират се топли, гарнирани със сметана.

 
  • Плънката не трябва да е много течна. 
  • Внимавайте, когато запичате сконите с пудрата захар, тъй като захарта изгаря много бързо. 
  • Източник. 
    .

    2 коментара:

    Поли каза...

    Много вкусни станаха!Да не говорим,че се правят много лесно,а е нещо по-интересно и не често срещано.Благодаря за рецептата!Със сигурност ще ги направя пак.

    The witch каза...

    Поли, добре дошла в кулата. Сърдечно ти благодаря за заделеното време, за да оставиш своя коментар тук. Радвам се, че си открила вкусна и нетрадиционна рецепта. Надявам се отново да се "срещнем" из коридорите на кулата. С поздрав!

    Публикуване на коментар

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

    7 от последните коментари

    Моята "сандъчена" градина, 2010 г.