сряда, 22 септември 2010 г.

Медени мечета

Може би всеки пази спомен от своето детство за любими сладкишчета. Една такава рецепта е от готварския бележник на мама. Медените мечета са много вкусни и ароматни, харесват се на млади и стари. Освен това оформянето им е като детска игра с моделин и това ги прави любими не само за похапване, но и за приготвяне от децата.

Необходими продукти: 
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
2 яйца
1 ч.ч. (200 г) захар
1 ч.ч. (240 мл) олио
6 с.л. мед
2 с.л. канела
2 с.л. сода бикарбонат
6 ч.ч. (780 г) брашно
мармалад

Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват до пухкава смес; добавят се олио и меда.



Бъркалките на миксера се сменят с тези за тесто.
Към яйчената смес постепенно се сипва пресятото с канела и сода брашно.
Когато сместа натежи се прехвърля върху набрашнена повърхност и се меси на ръка.

От половината тесто се разточва пласт с дебелина 0,7 см;
изрязват се кръгчета; подреждат се в тава с хартия за печене.


От другата половина се изрязват кръгчета за личице на мече.
Необходима е тръбичка, направена от капачка на флумастер с отрязан връх.
Правят се дупки за очи; внимателно се издълбава усмивка;
изрязаните кръгчета се прикрепят като уши към големия кръг.
 

 

Пече се 7 минути в средата на загрята до 170°С фурна.

Бисквитките се слепват с мармалад.

  • Оформянето на бисквитките се прави на набрашнена повърхност, защото иначе залепват за плота.
  • Капачката се оформя като тръбичка, защото при изрязването на очичките, малкото кръгче от тестото може да заседне в тръбичката и се налага да се издуха.
  • Ако печете във фурна с вентилатор 2 тави едновременно температурата е 150⁰С.
  • Най-вкусни са на следващия ден.
  • Използвах чаша с диаметър 5 см.
  • Получих 75 броя мечета.
.

1 коментара:

Анонимен каза...

Содата бикарбонат не е ли много? 2 супени лъжици?...

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.