понеделник, 20 септември 2010 г.

Газиран кекс "Ваня"

Харесвам този кекс. Винаги се получава пухкав като дунапрен. Вероятно причината е в лимонадата, затова го кръстих Газиран кекс. Рецептата имам от приятелка, която го пече с едновремешните електрически тенджери. Помните ли ги - с малко кръгло прозорче на капака, с черни дървени дръжки, с реотани? Наложи се да трансформирам рецептата за моята форма за кекс като намалих наполовина количеството на продуктите.

Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност 
3 яйца
1 ч.ч. (200 г) захар
½ ч.ч. (120 мл) лимонада
3 с.л. олио
1 ½ ч.ч. (210 г) брашно
1 пак. (10 г) бакпулвер
¼ ампула ванилия

Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват до пухкава смес.
На тънка струйка се прибавят лимонадата и олиото; слага се ванилията.
 


Прибавя се пресятото с бакпулвера брашно.  
Сместа се изсипва в омаслена и набрашнена форма за кекс с диаметър 25 см.
Внимание: удвоява обема си. 
По желание може ⅓ от сместа да се оцвети с 1 с.л. какао: кафявата смес се изсипва върху бялата, с дървено шишче се размесва внимателно до постигане на мраморен ефект. 



Фурната се загрява до 180 °С
Формата се поставя в средата и се пече 30 минути само отдолу, докато кексът бухне. 
После се включва горен реотан и се пече още 20-30 минути. 
Кексът изстива 10 минути във формата, а после - върху метална решетка. 
Ръси се с пудра захар. 
 
  • Може да се гарнира с 1 ч.ч. едросмлени орехи, преди да се добави кафявата част. 
  • С малко настъргана лимонова кора се постига неустоим аромат.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.