петък, 18 февруари 2011 г.

Канелени кифлички

Канелените кифлички се правят от сладко тесто с мая и плънка от масло, канела и захар (по желание стафиди). Тестото се навива на руло и се реже напречно на отделни рулца. Често се сервират с някаква глазура, което им придава прекрасен леден блясък.  
Особено популярни са в Северна Европа и Северна Америка. В Швеция се чества ден на канелата на 4 октомври. Там канелените кифлички се наричат kanelbulle и са на особено висока почит.  
Всеки знае за шведската детска писателка Астрид Линдгрен и нейните забавни герои. Помните ли Карлсон и Дребосъчето? А канелените кифлички, описани в книжката?  
„… Майката… побърза да постави пред него чаша горещо какао и пресни кифлички. Дребосъчето много обичаше всичко това. Още от стълбата той долови сладостния дъх на току-що изпечено маслено тесто. А от майчините прекрасни кифлички с канела животът му ставаше много по-сносен.  
Преизпълнен с благодарност, той отхапа един залък.  
… Дребосъчето стана от масата сит, весел и напълно доволен от живота. Подутината на челото не го болеше. В устата си чувстваше чудесния вкус на кифлички с канела, през кухненския прозорец светеше слънцето и майка му изглеждаше толкова мила в своята карирана престилка.

Дребосъчето дойде при нея, шумно целуна пълната й ръка и каза:
— Колко те обичам, мамичко!
— Много се радвам — отговори майката.
Да, обичам те, защото си много мила...” 
Бъдете мили и вие.  
Освен това, шведски учени определят канелата като стабилизатор на кръвна захар. Според тях тя намалява инсулиновата чувствителност и позволява на организма да усвоява повече от глюкозата в кръвта, което води до стабилни стойности на захарта, а при диабетиците до по-малка необходимост от инсулин. Препоръчват дневна доза от 1 ч.л.  
Установено е, че хората, които добавят по половин чаена лъжичка канела към сладките храни, повишават по-бавно кръвната захар в сравнение с тези, които изобщо не употребяват подправката. Затова добавяйте канела към сладкиши, зърнени храни, мляко и кафе. Смес от канела, кимион, кориандър и орехи е идеална за ориз и други зърнени продукти.
Неустоимо, незабравимо, ненадейно изчезва...

Необходими продукти за тесто: 
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
ч.ч. (75 г) краве масло, разтопено, със стайна
ч.ч. (66 г) бяла захар
½ ч.л. (2,5 г) сол
3 големи яйца
4 ½ - 5 ч.ч. (630-700 г) брашно
1 пак. (7 г) суха мая
 

Необходими продукти за плънка:
¾ ч.ч. (160 г) кафява захар
¼  ч.ч. (35 грама) брашно
1 с.л. канела
½ ч.ч.(113 г) краве масло
¼ ч.ч. стафиди
¼ ч.ч. сушени кайсии



Необходими продукти за топинг:
½ ч.ч. (58 г) пудра захар
1 с.л. маргарин
2-3 с.л. вода

Начин на приготвяне:

Замесване на тесто – ръчно:
В купа се смесват 2 ¼ ч.ч. (315 г) брашно и маята.
В тенджера, като се разбърква непрекъснато се смесват млякото, маслото, захарта и солта (без да се нагрява силно, само до топло – 50°С). Сваля се от котлона.
Брашното постепенно се сипва към млечната смес при разбъркване с миксер на ниска скорост.
Яйцата се добавят едно по едно, като след всяко се разбива.
Сместа се бърка на висока скорост 3 минути.
Сменят се бъркалките с тези за тесто или месенето продължава на ръка.
Останалото брашно се добавя, докато се получи средно меко тесто – гладко и еластично, да не лепне на пипане. Меси се 3-5 минути.
Поставя се в намаслена купа, покрива се с найлоново фолио и почива 10 минути.

Замесване на тесто в машина за хляб:
В малка тенджера, като се разбърква непрекъснато се смесват млякото, маслото, захарта и солта (без да се нагрява силно, само до топло – 50°С). Яйцата предварително се разбиват с миксер и внимателно се прибавят към леко охладената млечна смес.
Млечно-яйчената смес се сипва в контейнера на машината за хляб.
Брашното се пресява, сипва в контейнера, така че изцяло да покрие течността.
Маята се поставя в кладенче в средата на брашното, така че да не допира до течността на дъното.
Задава се програма за месене на тесто за пица. Машината ми е Moulinex – програма 12, за 1 ч. 10 минути; включва 3 мин. бързо замесване, 15 мин. бавно замесване и два пъти по 52 мин. втасване.

Приготвяне на плънката:
Кафявата захар, брашното и канелата се смесват.
Добавя се студеното, нарязано на парчета масло.
Задължително се използва краве масло, а не маргарин. Иначе се получава много водниста плънка и изтича.
Разбърква се до ронлива смес.
Прибавят се стафидите и кайсиите, нарязани на дребно.
Задължително използвайте краве масло, а не маргарин. Иначе се получава много рядка и втечнена като тази на снимката:
 

Оформяне на кифличките:
Втасалото тесто се премества върху набрашнена повърхност.
Разточва се на квадрат с размери 30 х 30 см. 
 

Плънката се разпределя равномерно върху него.
Внимателно се навива на руло.
Реже се на 8 равни по големина парчета. 


Подреждат се в намаслена правоъгълна тава с размер 33 х 23 см или кръгла тава с диаметър 30 см, задължително с дълбочина минимум 5 см.


Повторно втасване:
Тавата с кифличките се покрива с найлоново фолио.
Втасва до увеличаване на обема за 1 час на топло.
Аз я прибирам в хладилник за през нощта. На следващата сутрин махам фолиото и се оставя при стайна температура 20-30 минути. Това може да се ускори, ако фурната се нагрее за 1 мин. до 50°С, изключва се, тавата се поставя вътре за 10-15 минути.
 Бухналите кифлички се мажат с разтопено масло с четка. 


Печене:
Пече се в загрята до 190°С фурна за 25-30 минути или до светло кафяво.
Ако е необходимо, за да се предотврати изгаряне отгоре се покрива с алуминиево фолио през последните 15 минути от печенето. Може да се включи само долен реотан за по-хрупкава коричка отдолу и отстрани.
Готовите кифлички се мажат отново с разтопено масло, остават в тавата за 10 минути.
Изваждат се оттам и изстиват върху метална решетка. 

Приготвяне на топинга:
Пудрата захар се пресява, за да не се получават бучици.
Смесва се с маргарина и водата.
Бърка се до гладкост и лъскавина.
Ако се налага, леко се загрява в микровълновата фурна до хомогенно смесване на съставките. За времето, докогато се пекат кифличките, топинга отново се стяга, така че да се разнася с вилица на стегнати пръски по повърхността на кифличките.
  • Винаги се използва пресята пудрата захар за приготвянето на гладка и лъскава глазурата без бучки. 
  • Дори без сушени плодове в плънката се получават изключително неустоими, заради аромата на канелата и карамеления вкус на кафявата захар.
  • Източник: joyofbaking.com.
Сърдечно благодаря на Соня (Моето сладко хоби) за писмото и снимките за „Не е трудно, аз също опитах”:

Здравей, ще повторя, че много ми допадна твоят блог заради подробните и точни описания на приготвянето на различните рецепти. А и не са сложни за изпълнение. Направила съм вече доста неща, но не всичко съм снимала! Изпращам снимки от някои мои ястия по твои рецепти за рубриката ти "Не е трудно, аз също опитах". Това си снимки от ''Канелени кифлички на майката на Дребосъчето'. Аз също съм фен на Карлсон:). 
Много вкусно и със завладяващ аромат.

Соня, справила си се чудесно. Радвам се, че си зарадвала своите близки с изделия по мои рецепти. Харесва ми това, че си добавила във всяка нещичко от себе си. 
Пожелавам ти нови и успешни кулинарни приключения.

    .

    10 коментара:

    Milena каза...

    Изглеждат много апетитно и звучат толкова ароматно :-) Много ми харесаха снимките стъпка- по- стъпка!

    Весел уикенд :-)

    The witch каза...

    Милена, радвам се, че ти допада идеята на моя блог. Благодаря за положителния коментар. Желая ти успех в кулинарството.

    Lety каза...

    Прекрасни кифлички!
    Доста време не можех да постна коментар в твоя блог (не знам защо), та да се възползвам да кажа, че междувременно видях чудесни рецепти и идеи!
    хубав уикенд!

    Angellove's Cooking каза...

    Наистина са ПРЕКРАСНИ!!Магически вкусни :)!! Невероятни кулинарни чародейства откривам и аз в кулата ти :) адски вкусно е при теб!!!

    Lulu каза...

    Наистина се прекрасни! Сега нямам търпение да дойде събота и да ги направя! Благодаря за това ароматно и изкушаващо предложение!

    The witch каза...

    Благодаря от сърце за милите думи. Определено тези кифлички провокираха по-голям интерес към моя блог и раздвижиха коментарите. Това ме радва и мотивира за нови предизвикателства и чародейства.
    Препоръчвам ви да не прибавяте сушени плодове в кифличките, за да не отнемат ароматния вкус на канелата. Тук съм публикувала варианта с тях, но в предишните случай - само с канела и кафява захар, смятам, че се получават по-добре.
    Желая ви успех и очаквам нови коментари.
    С удоволствие ще публикувам ваши снимки на крайния резултат.

    Sonya каза...

    Здравейте, с голямо желание правих канелени кифлички, но не разбрах за топинга - кога се слага, преди печенето или след това?На едно място прочетох да се сложи на дъното на тавичката, преди печенето и направих така, карамелизира се и се получава коричка отдолу ,но не знам при вашата рецепта как трябва да бъде ?
    Използвам възможността да благодаря отново за прекрасните рецепти и подроните указания !
    Желая ви приятен почивен ден!

    The witch каза...

    Соня, благодаря за коментара и проявения интерес към моя блог. Тук, в голямата виртуална кухня, спокойно може да си говорим на "ти". Съгласна ли си с мен?
    Правя топинга, докато кифличките се пекат, а заливам, когато ги извадя от фурната.
    До скоро!

    Sonya каза...

    Благодаря за изчерпателния отговор!Продължавам да изучавам и опитвам твоите рецепти!
    Все още съм нова във виртуалната кухня, както се изразяваш, и затова ми е малко трудно.Но приемам, че по-добре на ''ти''.
    Поздрави :)

    The witch каза...

    Соня, очаквам снимки за "Не е трудно, аз също опитах". Ще ми бъде много приятно, пък и полезно за начинаещи кулинари. Весели празници!

    Публикуване на коментар

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

    7 от последните коментари

    Моята "сандъчена" градина, 2010 г.