вторник, 14 септември 2010 г.

Тесто в хлебопекарна машина

Домашната пекарна е един от умните и полезни уреди в кухнята. Благодарение на нея приготвянето на вкусен и ароматен домашен хляб е бързо, лесно и чисто занимание без много усилия и специални умения. Освен хляб, в нея може да се пече кекс; да се меси тесто за пица, макарони и други закуски; да се прави сладко, мармалад и пр.

Питки със зеленчуков бульон клик тук или Телепортиране - рецепти за хлебопекарна


Капацитета на машината

Контейнера на машината се пълни с вода с помощта на чаена чаша (240 мл). В зависимост от вместимостта на водата се определя капацитета на машината:
  • по-малко от 10 ч.ч. – за хляб 500 г
  • 10 ч.ч. – за хляб 500 – 700 г
  • 12 ч.ч. – за хляб о 500 – 1 кг
  • повече от 14 ч.ч. – за хляб 500 г – 1,250 кг
Зареждане на машината, когато се използва суха мая:

Задължително трябва да се следва тази последователност, за да се постига завиден резултат:
  1. Течности: вода, предварително разбити яйца, мляко, течен мед, меко краве масло, олио или зехтин;
  2. Брашно: разпределя се равномерно, така че да запечата водата под себе си;
  3. Други сухи съставки: сол, захар, мляко на прах и подправки, които се разпределят в периферията на брашното;
  4. Суха активна мая: в средата на брашното се прави малко кладенче и там се поставя маята, за да не "докосва" течностите преди машината да започне замесването;
  5. Ядки и сушени плодове: добавят се след допълнителния сигнал по време на самото месене.
    Зареждане на машината, когато се използва прясна мая:
    1. Течности: вода, предварително разбити яйца, мляко, течен мед, меко краве масло или мас, олио или зехтин;
    2. Други сухи съставки: сол, захар, мляко на прах и подправки; 
    3. Брашно: разпределя се равномерно, така че да запечата водата под себе си; 
    4. Прясна мая: в средата на брашното се прави малко кладенче и там се изсипва маята, разтворена в 20-30 мл вода;
    5. Ядки и сушени плодове: добавят се след допълнителния сигнал по време на самото месене.
    Съотношение на количество суха към прясна мая: 
    1:3
    Ако една супена лъжица суха мая е приблизително 9 г, то прясната трябва да е около 27 г.
    Моята хлебопакарна машина е Moulinen. Има 2 програми за месене на тесто:
    1. Тесто без мая (за макарони и др.) с продължителност 13 минути - 3 минути бързо замесване, 5 минути бавно замесване,  втасване 5 минути.
    2. Тесто с мая (за пица и тестени изделия) с продължителност 1 ч. 10 минути - 3 минути бързо замесване, 15 минути бавно замесване, два пъти по 52 минути втасване.
    • Преди да заредите машината се убедете, че сте поставили перката на мястото й в дъното на контейнера.
    .

    0 коментара:

    Публикуване на коментар

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

    7 от последните коментари

    Моята "сандъчена" градина, 2010 г.