неделя, 26 септември 2010 г.

Мини питки със салам


Необходими продукти за тесто:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
180 мл хладка вода
1 с.л. олио
2 ч.ч. (280 г) брашно
1 с.л. захар
½ ч.л. сол
½ пак. (3,5 г) активна суха мая

Необходими продукти за гарниране:
2 ч.л. краве масло
12 резена салам
шарена сол за поръсване
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне: 
В контейнера на хлебопекарната се сипва водата; добавя се олиото.
Брашното се пресява; слага се в контейнера, така че изцяло да покрие течността;
захарта и солта се сипват в периферията му.
В средата на брашното се прави кладенче за маята, не трябва да допира до течност.
Задава се програма за месене на тесто.


Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност.
Дели се на 6 еднакви части, всяка – на 3 по-малки.


Всяка от трите части се разточва на кръгла кора с диаметър 7-8 см. 
Върху първата кора се слага ⅓ ч.л. масло, върху него – резен салам. 
Това подреждане се повтаря, като завършва с третата кора; оформя се топка. 


 

Мини питките леко се омасляват, за да не хванат коричка при повторното втасване; подреждат се в омаслена тава.
С остър нож се правят две по две напречни резки; ръси се с шарена сол.
Тавата се покрива с мека кърпа и престоява при стайна температура 30 минути.
Фурната се загрява до 180°С.
Пекат се 25-30 минути, като когато са на ⅔ готови се мажат с разбит жълтък. Охлаждат се върху метална скара, покрити с кухненска кърпа.
  • Не прекалявайте със солта, защото по-голямото количество спира действието на маята.
  • Водата може да се замени с прясно мляко
  • Ако искате топли закуски на следващата сутрин: след като подредите мини питките в тавата, тя се покрива с прозрачно найлоново фолио. Съхранява се в хладилника за през нощта. На следващата сутрин фолиото се маха и питките престояват при стайна температура 20-30 минути. Печете по описания вече начин. 
  • Тесто за хлябове и питки.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.