неделя, 19 септември 2010 г.

Тесто за кекс

Газиран кекс "Ваня" клик тук

Кексовото тесто се състои от мазнина, захар, яйца, брашно и бакпулвер. Продуктите се смесват в този ред, а тестото е сочно и пухкаво и може да се използва за различни печива. За да се разнообрази вкуса на кексовото тесто, се добавят различни съставки като есенции, какао, парченца шоколад, стафиди, ядки и др.
  • Предварително загряване на фурната.
  • Приготвяне формата за печене. Формата за печене се маже с мек маргарин или масло. Не използвайте олио, защото то се стича по ръба на формата. При форми за торти се маже само дъното. За да се отдели сладкишът по-лесно след изпичането, формата се ръси с брашно, хлебни трохи, смлени орехи или бадеми и чрез потупване и въртеливи движения се разпределят равномерно. Намаслената форма може да се застели с хартия за печене; по този начин печивото ще се извади по-лесно от формата.
  • Изрязване на хартия за печене по размерите на тава. Формата се поставя върху хартията, очертава се дъното на формата, след това към него се очертават и страните. Изрязват се ъглите и се прегъва по линиите на дъното.
Основни стъпки  
Разбиване на масло/маргарин
Важно е мазнината да не е нито в течно, нито в твърдо състояние. Затова маргаринът/маслото се изважда от хладилника известно време преди да започне приготовлението. Поомекналата вече мазнина се разбива с миксер на висока степен до кремообразна консистенция.

Добавяне на захар
Захарта и ванилията се смесват. Постепенно се добавят към мазнината и се миксира до кремообразна консистенция. Бърка се, докато се получи хомогенна смес. Фината захар се предпочита пред едрата, защото се разтваря по-лесно. При използването на мед също се разбива постепенно.

Добавене на подправки/есенции

Добавяне на яйца
Всяко яйце предварително се чуква в чаша, за да се провери дали е годно. Не се добавят наведнъж в разбитата хомогенна смес със захар (мед) и мазнина, тъй като няма да се разбият добре. Всяко яйце се разбива за около половин минута на висока степен, преди да се добави следващото. Ако яйцата са студени, тестото може да се спласти и да изглежда твърдо. Това няма да попречи на сполучливото изпичане.

Смесване на бакпулвер с брашно
Ако се добавя какао (без захар), то също се смесва в брашното и бакпулвера (с изключение на мраморния сладкиш).

Добавяне на плодове в тестото
Преди да се добавят плодове от консерви най-напред се отцеждат добре, така се избягва попадане на много течност в тестото. За тази цел се поставят върху кухненска хартия, която поема течността от тях. Череши или други тежки плодове няма да потънат на дъното, ако се поръсят с малко брашно. Плодовете или други едри продукти се добавят и разбъркват най-накрая като се използва бъркалка за тесто или миксер на средна степен. Ако се бърка твърде дълго, плодовете се смачкват и оцветяват неприятно тестото. 

Поставяне на тестото в подготвената форма
За да се разпредели тестото равномерно се използва лопатка за тесто или шпатулка. Тестото не трябва да заема повече от ⅔ от формата.

Печене
Кексовото тесто се пече веднага след приготвянето му и по указания на рецептата. След като изтече времето за печене, указано в рецептата, е препоръчително да се направи проверка, дали кексът е изпечен. За тази цел дървена клечка се забожда в тестото в най-високата му част. Ако клечката е суха и няма тесто по нея, то сладкишът е изпечен.

Охлаждане
След изпичането формата с кекса изстива за около 10 минути, след което се обръща върху кухненска скара и доизстине. При форми за печене на пай може да се обърне веднага.

Съхранение
Добре охладеното печиво ще бъде по-трайно няколко дни, ако бъде увито в алумиево фолио за свежо съхранение. Печивото от кексовото тесто може да се замрази, след което да се остави да се размрази на стайна температура в опаковката.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.