петък, 8 октомври 2010 г.

Торта „Мед и мляко” ("Медовик")

Торта "Мед и мляко" е моят бърз вариант на торта "Медовик". В оригиналната руска рецепта тортата е покрита със смлени орехи. Неустоима е коминацията между мед, мляко и орехи - толкова натурални, толкова класически, толкова истински съставки. Кой не харесва топлината на млякото в съчетание с кадифената мекота на меда?

Необходими продукти за 6 платки с диаметър 26 см:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
1 ч.ч. захар
2 с.л. мед
30 г краве масло, меко
2 яйца
2-3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела

Необходими продукти за крем:
60 г ванилов пудинг/нишесте на прах за 800 мл прясно мляко
600 мл прясно мляко
7-8 с.л. захар
½-1 ч.ч. краве масло

Начин на приготвяне:
Захарта, медът и маслото се смесват в тенджера на тих огън.
Бърка се докато захарта се разтопи. Сместа поизстива.
Добавят се разбитите яйца и отново се загрява на тих огън, за да се поотпусне сместа.
Бърка се до хомогенно смесване.

Сместа се сваля от котлона и се добавят 2 ч.ч. брашно със содата и канелата.
Бърка се енергично.
 

Върху набрашнена повърхност се замесва меко тесто като постепенно се прибавя останалата част от брашното.
Ако все още лепне се прибавя колкото е необходимо, за да престане.
Дели се на 6 еднакви части, които се разточват върху набрашнена хартия за печене.
Оформят се 6 кръгли платки с диаметър 26 см и дебелина 2-3-мм.

От изрязаното тесто се оформят фигурки за украса на тортата.
Пече се в загрята до 180°С фурна за около 5 минути.


Приготвяне на крема:
Сварява се по-малко от написаното на пакетчето мляко, за да не стане много рядък крема.
Следва се описания на пакетчето начин на употреба.
Кремът се подслажда.
Добавя се мекото краве масло и се разбива до гладка смес.

Кремът и блатът изстиват.
Тортата се оформя като се редуват блат и крем, блат и крем и т.н.


Накрая завършва с крем.
Аранжира се с медени фигурки и се ръси с шоколадови пръчици или канела.
  • Непрекъснато наблюдавайте печенето, защото блатът изгаря много бързо. Аз подготвям платки върху две хартии, които редувам при печенето.
  • Когато приготвям пудинг/нишесте: след като прибавя към топлото мляко размития в малко вода продукт, периодично разбивам сместа с пасатор, за да не се получат бучки. 
  • Не съм посочила марката пудинг/нишесте, защото на пазара има прекалено голямо разнообразие от български, гръцки, английски и какви ли не производители. Според описания на пакетчето начин на приготвяне си купете 1 или 2 бр., отговарящи на 800 мл прясно мляко. 
  • Когато добавяте яйцата към медената смес внимавайте - не трябва да е топла, защото това ще пресече яйцата
  • Винаги използвайте продукти със стайна температура, освен ако не е посочено друго в рецептата. 
  • Тортата е най-вкусна след 12 часа престой.
.

2 коментара:

fedora каза...

хих, идеята с фигурките за украса много ми допада, както и цялата тортичка :)
Чудесен блог имаш, поздравления :)

The witch каза...

Сърдечно благодаря!
По оригиналната рецепта се ръси с орехи. Нямах под ръка и затова нахлупих островърхата шапка. Така измислих тази аранжировка с медени фигурки.
Успешна нова седмица!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.