събота, 2 октомври 2010 г.

Тесто за мъфини

Ако правите първи стъпки в сладкарството, мъфините (muffins) са най-добрия начин да започнете. Те са малки ароматни изкушения, на които едва ли някой би могъл да устои. Независимо, дали са сладки или солени, за закуска или за парти – мъфините винаги са кокетни и предпочитани сладкиши. Рецептите за мъфини са толкова разнообразни, че могат да задоволят всеки капризен вкус. 
На пръв поглед мъфините представляват малки кексчета, изпечени в специални индивидуални формички. Но истинското тесто за мъфини е малко по-различно от тестото за кекс, с които сме свикнали. Има няколко задължителни правила, които правят мъфина нещо повече от обикновено кексче.

Шест основни стъпки за перфектните мъфини
1.   Фурната се загрява до 170-190°С.
2.   Сухи съставки – брашно, бакпулвер, сода, сол, какао, пудра захар и др., се пресяват в купа.


3.   В друга купа се смесват мокрите съставки – яйца, мляко, мазнина, мед. 


4.   Мокрите съставки се прибавят към сухите и се разбърква с дървена лъжица. Не се притеснявайте, ако останат бучки.
 

5.   Запълва се 2/3 от обема на формите.
 

6.   Пече се 20-25 минути.

    Правила и препоръки за перфектните мъфини
    • Продукти трябва да са със стайна температура.
    • Основното тесто съдържа брашно (царевично, пшенично, пълнозърнесто), захар (бяла, кафява, мед), бакпулвер/сода, яйца, мазнини (винаги в течна форма – маргарин, разтопено краве масло или растително масло) и мляко (прясно мляко, кисело мляко, сметана).
    • Често се използват следните добавки: сушени или пресни плодове (оваляни в брашно), ядки, шоколад, цитрусова кора; разнообразни аромати: ванилия, ром, лимон и подправки: канела, джиндифил, индийско орехче, бахар, карамфил и др.
    • По желание се прави ронлив топинг Streusel, съдържащ масло, брашно, смлени орехи и захар, с които се поръсват горната част на мъфините, преди да се поставят във фурната. Може да се декорират със заливка или глазура. Интересно е плодовото масло, направено от меко краве масло, плодово желе и канела.
    • Сухи съставки – брашно, какао, бакпулвер, пудра захар, сухи подправки и др., винаги се пресяват преди прибавянето им към мокрите, дори в рецептата да не е упоменато.
    • По-малко захар и масло в рецептата доближава мъфина до хляб, а ако са повече – до торта.
    • Сухите и мокрите съставки се разпределят в две отделни купи. След това мокрите съставки се прибавят към сухите.
    • Не е задължително да се използва миксер за разбъркването. Тестото изисква кратко разбъркване, дори с дървена лъжица, след смесването на мокрите и сухите съставки.
    • Тестото се разпределя в специална тава за печене на мъфини, като формите са добре омаслени или предварително покрити с хартийки за печене. Неизползваните форми се запълват с вода, за да се предотврати изгаряне или деформиране.
    • Максималният обем, които се запълва е 2/3 от формата. Идеалните мъфини увеличават двойно обема си при печене.
    • Средното време за печене е 20-25 минути в средата на предварително загрята до 170-190°С фурна. Зависи както от размера на формичката (по-голямата формичка изисква повече време, по-малката – по-малко); от съставките и от самата фурна.
    • Готовите мъфини изстиват 5-10 минути във формата преди да се извадят.
    • Ако се използва мед към захарта за подсладител, мъфините са по-дълготрайни, заради високата способност на меда да абсорбира влагата.
    Повече любопитки и препоръки – след всяка конкретна рецепта.
    .

    4 коментара:

    Петя Железова каза...

    Полезни съвети! : )))

    The witch каза...

    Петя, благодаря. Радвам се, че съветите ми са полезни за теб. Очаквам да се похвалиш с готови мъфинки.

    Tsanislava Genova каза...

    Здравейте! Страхотно местенце за вещици- ПОЗДРАВЛЕНИЯ! Много ме заинтригува плодовото масло. Може ли малко повече информация за него или още по- добре рецепта? Благодаря!
    С пожелания за много успешни магии!

    The witch каза...

    Здравейте! Не съм приготвяла плодово масло. Вероятно в Мрежата има рецепти и съвети.
    Успех!

    Публикуване на коментар

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

    7 от последните коментари

    Моята "сандъчена" градина, 2010 г.