понеделник, 18 октомври 2010 г.

Баница с тиква (Тиквеник)

Нещо типично есенно... и нещо различно... "Тиквенико-баклавата". Комбинирах рецептите за тиквеник и баклава, тъй като не реших кое от двете изкушения харесваме повече. Направих баницата с тиква по обичайния начин. Приготвих сироп от 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. захар като за баклава - подварих го и залях тиквеника. Спонтанното решение се оказа много хитър ход за удовлетворяване на разнородните кулинарни вкусове в семейството.

Необходими продукти:
1,200 кг тиква
100 мл олио
100 г орехови ядки
2 ч.л. канела на прах
200 г захар
500 г кори за баница
50 г пудра захар

Начин на приготвяне: 
Тиквата се бели, стърже се и се задушава за 5-10 минути. 
Прибавят се смлените орехови ядки, канелата и захарта. 
 

Върху две кори, една върху друга, се ръси тиквена плънка.
Краищата им леко са подгъват и корите се навиват на руло.

Получават се 8-9 рула. Нареждат се в намазана с мазнина тава. 
Пече се в средата на загрята до 200°С фурна за 30-40 минути.
Готовата баница се ръси с пудрата захар.
  • По желание може да приготвите сироп от 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. захар, с който да залеете баницата след като го подварите.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.