вторник, 19 октомври 2010 г.

Тиквени бисквити

Есента настъпва плахо. Ярко се усеща сред природата. Обагрените в зелено, кафяво, червено и жълто склонове, недвусмислено напомнящи за зимата, са невероятна палитра – изкушение за всеки художник. Естествено, промяната се усеща и в града – на мястото, което ни отвежда най-близо до природата. Есенният пазар е изпъстрен с множество тикви с екзотични форми и цвят. 

Веднага ми идва на ум приказката на Шарл Перо за Пепеляшка, но си спомням и за нашенския герой Душко: "Всъщност, ако има нещо, което най-много да обичам на света, то е печена тиква – почна да размишлява той, като вървеше с наведена глава по улицата. – Ям ги като прасе. Но да им не е пустото име такова! Тиква! Звучи някак просташко, дявол да го вземе! Глупешко, селяндурско нещо! Ще кажат: тоя и тоя яде тиква – махни го – човек без култура, простак, с една дума – свиня. Някога ще ида в село, само тикви да се отям! Далече от хората! – И въображението му почна да слага пред него само тикви, сладки, хубави и ароматни." 
Няма съмнение, че печената тиква е сладко изкушение за сетивата за много хора. Освен ароматна и вкусна, тя е много полезна за здравето. По този повод с голямо усилие замъквах в кулата една тумбеста красавица, с любезното съдействие на "приближения магьосник" я нарязах на парченца и с детско любопитство експериментирах нови рецепти – вчерашната Тиквенико-баклава и днешните Тиквени бисквити. 
Дали не трябваше да дочакам вълшебницата, за да превърне тиквата в красива позлатена каляска с перденца от червено кадифе?!

Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
2 яйца
1 ¼ ч.ч. (260 г) кафява захар
½ ч.ч. (120 мл) растително масло
¼ амп. ванилов екстракт
1 ч.ч. (215 г) пюре от тиква
2 ч.ч. (260 г) брашно
1 ¼ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела
¼ ч.л. джинджифил
½ ч.л. сол
100 г шоколад 

Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се миксират до светла смес за 2 минути.
Добавя се растителното масло.
 

Прибавя се пюрираната в блендер печена тиква.
Постепенно се добавя пресятото с бакпулвер, сода, канела, джинджифил и сол брашно.
Шоколада, нарязан на дребни парченца се разбърква с лъжица в сместа.
 

В тава с хартия за печене се сипва с чаена лъжица от сместа.
При печенето бисквитите придобиват кръгла сплесната форма.
Пече се в средата на загрята до 180°С фурна за 10 минути.
 
  • Получих около 100 бисквити. Не успях да изтегля всички, защото аромата привлече  гномчета и великани, който опустошиха завидно количество. Вероятно излизат около килограм.
  • Източник: http://joyofbaking.com/PumpkinCookies.html 
    П.С. Истинско удоволствие за мен са писмата със снимки от доволни читатели. Разбирам, че идеята се приема отлично и мисията на блога ми да подкрепя и вдъхва увереност на начинаещи кулинари е изпълнима. „Не е трудно, аз също опитах” „работи”. Днес ще демонстрирам силата на друга магия – приятелството и усмивките. Повод е това писмо, пристигнало на towerwitch.gmail.com, което ме изпълни с радост и удовлетворение.
    beniG, сърдечно ти благодаря за доверието към моите рецепти, за отделеното време и подкрепата. Бъди здрава и щастлива! Направи света около себе си красив и пъстър, ароматен и вкусен. Тогава той ще ши отвърне със същото!
    Писмото от 3 юли 2011 г.
    Привет, The witch!
    След бърканите със сладко мъфини и мъфините със сирене направих тези страхотни бисквити. Много икономични и вкусни се оказаха. Свършиха аламинутно.
    Благодаря за рецептата. 
    Поздрав от мен – Албена!

    .

    4 коментара:

    beniG каза...

    НИКОГА ДОСЕГА НЕ БЯХ ОПИТВАЛА ТИКВЕНИ БИСКВИТИ. БЛАГОДАРЯ ЗА РЕЦЕПТАТА. СПОЛУЧЛИВА Е. БРАВО ЗА БЛОГА!

    The witch каза...

    beniG, благодаря за признанието. Истински съм удовлетворена, когато разбера, че блогчето ми е било полезно. Очаквам отзиви и за други рецепти.

    Анонимен каза...

    Ехаа, колко вкусно блогче...:-)) мога ли да попитам защо трябва да се слага и бакпулвер и сода на тези бисквитки с тиква, само едното не е ли достатъчно? Благодаря за отговора.

    The witch каза...

    Анонимен, благодаря за хубавите думи за моето виртуално местенце.
    Рецептата е точно такава, каквато съм я публикувала - и със сода, и с бакпулвер. Уви, защо, не мога да кажа.
    Приятелски поздрав!

    Публикуване на коментар

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

    7 от последните коментари

    Моята "сандъчена" градина, 2010 г.