вторник, 26 октомври 2010 г.

Сметаново-ягодов сладкиш с бишкоти


Това е една изпитана рецепта на любим семеен десерт - фалшиво тирамису в детски вариант. Наричаме го фалшиво тирамису, защото вместо сирене Маскарпоне се използва крем от заквасена сметана и крема сирене. Сладкишът е подходящ за деца, тъй като бишкотите се потапят в ягодов сироп, а не в обичайните за италианската класическа рецепта коняк и силно кафе еспресо. Опитайте! Получава се лесно, бързо, евтино и вкусно.

Необходими продукти:
4 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
50 г + 50 г пудра захар
400 г заквасена сметана
1 пак. (125 г) крема сирене
250 мл ягодов сироп от компот
24 бр. (200 г) бишкоти
ягодово сладко 

Начин на приготвяне:
В три отделни съда се миксират жълтъците и пудрата захар, белтъците и пудрата захар до твърд сняг, заквасената сметана и крема сиренето до гладка смес. Към жълтъчната смес се прибавя първо млечната смес като се размесва с дървена лъжица, за да не се пресече, а после и белтъчната смес. Разбърква се до хомогенен крем. Бишкотите се потапят за миг в ягодовия сироп и се подреждат на един ред в йенска тава с размери 28/17 см. Намазва се 1/3 от крема. Следва втори ред напоени бишкоти, крем и отново ред бишкоти, ред крем. Отгоре се гарнира с цели ягоди и желе от сладкото. Сладкиша се охлажда една нощ в хладилник.
  • Задължително е яйцата да са пресни, зъщото не търпят топлинна обработка.
  • Използвам йенска тенджера с капак, за да не поеме сладкиша други миризми от хладилника.
  • Може да приготвите порционен сладкиш в подходящи чашки.
  • По желание може да разпределите цели ягоди между отделните пластове, но се получава много сладък десерт.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.