събота, 30 октомври 2010 г.

Гевреци Taralli

Един път, когато „шпионирах” в блога на Лети под звуците на релаксиращия Концерт за пиано №21 на Волфганг Амадеус Моцарт, попаднах на интересно кулинарно приключение. Пътуването е до красива Италия, а вкусотията се нарича Taralli. 
Taralli са хрупкави гевреци, обикновено направени от пшенично брашно, мая, вода, царевично масло или зехтин. Тестото може да бъде сладко или солено, често се добавя вино. Сладките гевреци са поръсени със захар, а солените – със сусам, макови семена или просто със сол; овкусени са с лук, чесън, копър, черен пипер. 
Традиционно имат кръгла или елипсовидна форма, с около 4-5 см в обиколка. В търговската мрежа се предлагат много малки taralli, наречена tarallini. Преди печенето, за кратко се пускат в дълбока тенджера с вряща вода, изваждат се, когато се издигнат на повърхността. Това им дава една много интересна структура. 
Водят началото си от Gambatesa – село в централна южна Италия, между Неапол и Рим.
 
Необходими продукти:
125 мл топла вода
60 мл бяло вино
8 с.л. зехтин
360 г брашно
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:
Замесва се меко незалепващо по ръцете тесто. Виж Тесто в хлебопекарна.
Втасва на топло до удвояване на обема си.
Дели се на 6 части.
От всяка част се оформят два дълги и тънки фитила.
Двата фитила се усукват и увиват във форма на геврек.
Пече се в намаслена тава в предварително загрята до 180°С фурна до златист цвят.

.

2 коментара:

Анонимен каза...

не става ясно от рецептата дали трябва първо да се сварят гевреците или направо се пекът

The witch каза...

Гевреците, приготвени по традиционната италианска рецепта се варят леко преди печенето.

Тук съм описала стъпките и съм показала снимките за гевреци, които направо се пекат.
Получават се също така хрупкави и вкусни.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.