вторник, 7 декември 2010 г.

Бъркани със сладко мъфини „Милена”

Мъфини без мляко І вид
Когато една приятелка ми каза, че прави мъфини без мляко - кисело или прясно, реших че е объркала рецептата. При това - слага цяло бурканче сладко, което предварително шупва със сода. Подхвърлях недоверчиво листчето с рецептата и накрая, принудена от обстоятелствата - липса на мляко и наличие на желание за мъфини, се престраших. Е, "получиха ми се". Това е шеговит израз у дома за успешен финал на кулинарен експеримент. 
Нарекох мъфините "Милена" по примера на моята майка, който помня от детството си. Тя кръщаваше всяка рецепта на името на този, който й я дал - кекс "Мария", курабийки "Леля Ани" и т.н. Помня онзи тефтер с многобройни листчета и салфетки, изписани с рецепти. За един празник реших да изненедем мама като препиша тайно всичко в нов бележник. Тя остана много изненадана и благодарна. но рядко виждах да чете рецептите от там. Мина известно време и тя ми обясни, че се ориентира много по-лесно и по-бързо в стария си бележник по почерка от хвърчащите листчета и поозахарени хартийки. Едва сега си давам сметка защо всеки сладкиш носи името на приятелка и защо все още пази онзи тефтер.

Необходими продукти за 24 мъфина:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност1 яйце 
1 бурканче (400 г) сладко
1 ч.л. сода бикарбонат
½ ч.ч. (100 г) захар
½ ч.ч. (120 мл) вода
½ ч.ч. (120 мл) олио
2 ч.ч. (280 г) брашно 

Начин на приготвяне:
Сладкото се смесва със содата и се оставя да шупне – получава се бяла пяна.
Яйцето се разбива в купа, добавя се шупналото сладко.


Постепенно се прибавя захарта, водата, олиото и брашното.
Сместа се разпределя в подготвената с хартиени кошнички форма за мъфини.


Пече се в средата на загрята до 190°С фурна за 25 минути.
Мъфините остават за 10 минути във формата.
Изваждат се от там и изстиват върху метална решетка.
 • Използвах ароматно сладко от дюли
 • Необходимо е 400 г сладко или отмерете бурканче с вместимост 340 мл течност.
 • Ако решите да приготвите 12 мъфина - намалете необходимите продукти на половина.
 • Виж Тесто за мъфини. 
 Днес, 17 юни 2011 г., на електронната си поща получих поредните снимки за рубриката "Не е трудно, аз също опитах". beniG е направила бъркани мъфини по тази рецепта и мъфини със сирене. Ето част от писмото й:
"Здравей, The witch! Направих мъфинки по твои рецепти. Получиха се много хубави и вкусни. С радост ще участвам в твоя блог със снимките, които изпращам за новата ти рубрика "Не е трудно, аз също опитах". Желая ти нови кулинарни вълшебства в кулата. Поздрав от мен - Албена."

Албена, сърдечно благодаря за снимките. Пожелавам ти слънчево лято, изпълнено с цветни приключения! Бъди здрава!

Отново получих снимки за рубриката „Не е трудно, аз също опитах”. Изпратени са от Илиана, която е приготвила мъфини по моя рецепта. Това е нейното писмо:

„Здравейте! Казвам се Илиана и искам да ви изпратя снимки по вашата  рецепта за "Мъфини със сладко от дюли". Приготвих ги днес с малко изменения  и ги публикувах в моя блог - Шарено гърне. Надявам се, че няма проблем – посочила съм източника на рецептата
Илияна, сърдечно Ви благодаря за снимките и писмото. Разбира се, че съм съгласна да публикувате моята рецепта във вашия блог. Това може само да ме радва е удовлетворява. Успех!
  .

  0 коментара:

  Публикуване на коментар

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

  7 от последните коментари

  Моята "сандъчена" градина, 2010 г.