неделя, 12 декември 2010 г.

Пандишпаново тесто ІІІ част

Срязване на тортен блат 

          Пандишпановия блат се поставя върху равна повърхност (хартия за печене или подложка за торти), така че долната страна, която е най-гладка, да е от горната страна на сладкиша. Разделя се на пластове с помощта на конец или голям нож. За да станат пластовете с еднаква дебелина с върха на ножа се реже очертание около 1 см навътре от стената на блата.
Велико Търново, 29 януари 2010 г.
          Поставя се конец в разреза, кръстосват се краищата му и се издърпва плавно, при което блатът се разрязва равномерно. Колкото по-дълго е престоял блатът, толкова по-лесно се разрязва.
        
За да не се счупи вторият пласт, той се прехвърля с помощта на хартия за печене или с подложка за торти по следния начин: предния ръб на хартията за печене се подгъва 2 см за повече твърдост и се прокарва под блата, придържайки я с палеца и средния и безименния пръст; с показалците горния пласт се избутва леко върху хартията, а тя се подлага напред.
        
Ако за разполовяването на блата се използва нож, той трябва да е по-дълъг от блата; поддържа се хоризонтално и чрез завъртане на блата се реже през средата.

Слепване и украса на торти 

Украсяването на тортите е една от областите в кулинарията, където умението и опитът могат да изиграят съществена роля. Само сравнете грубо глазираните торти, чиято повърхност наподобява лунен пейзаж и професионално изглеждащите сладкиши, изложени във витрините на престижните сладкарници. 
          Блатовете се слепват с пълнеж по желание. Най-подходящи са конфитюри, мармалади, сметанови или маслени кремове. За плодови торти препоръчвам да се напълни централната част на всеки слой с плодове и да се шприцова сметана около нея. Друг вариант е да се направи изненада по следния начин: блатът се реже хоризонтално на две; всяка половина се издълбава на около 2,5 см от дъното и стените, така че да се получи тава от пандишпан; центърът на едната половина се пълни с плодове и сметана и се захлупва с другата.
          Когато се нанася пълнеж или глазура се използва плосък нож, шпатулка или лопатка. След като се намаже първия блат, с помощта на лист хартия за печене или подложка за торти се поставя втория блат. За да не излиза навън пълнежа, когато се сложи следващ слой блат, 1,5 см от ръба трябва да е свободен.
          Блатове се наместват така, че ръбовете да съвпадат. Отново се маже с пълнеж и се поставя следващ блат. След като блатовете са намазани с крем и са сглобени, се пристъпва към намазване на тортата. Първо се нанася тънък слой крем върху тортата и страните, за да се загладят трохите и след това се маже останалия крем.
          Невероятно красиви са тортите, украсени с фондан. Толкова са съвършени със своята сатененолъскава повърхност, че все още се страхувам да опитам да направя такава украса. Мисля си, че за правенето на фондан, увиването на тортата, добавянето на бордюрчета, панделки, рози и всякакви други фигури ми е необходима не една, а две-три магически пръчици… А може би повече смелост... На този етап, споделям само това, което съм пробвала.

Украсяване на повърхността и страните на тортата, покрити с крем или глазура

          Може да се поръсят с шоколадови или захарни пръчици, къдрички и стърготини; настърган шоколад; смлени и запечени ядки; натрошени бисквити, сухари или крокан; запечени овесени ядки или кокосови стърготини. За да полепнат по-гъсто по страните на тортата, се използва шпатула или широк нож.
          Освен това, страните на тортата може да се облепят с бисквитена оградка: подберете продълговати готови продукти като шоколадови пурички, бишкотки или бисквитки; налепете ги около стените на тортата, предварително намазани с крем; с подходяща панделка завържете, докато "оградката" се стегне и укрепне.
          Най-отгоре тортата се украсява с разбита сметана, парченца плодове, шоколадови фигурки, дребни цветни бонбони и каквото ви хрумне… на пазара има голямо разнообразие от готови продукти с малки размери, подходящи за украса на торти.
.

4 коментара:

Lety каза...

Здравей,
Жалко че досега не съм попадала на твоя блог, беше ми много приятно и любопитно да бъда там.
С удоволствие ще те навестявам пак.
Благодаря за хубавите думи и доверието!
Таралите са се получили страхотно, а и информацията която даваш за тях в началото е полезна - аз не се сетих да разкажа повече :)

Хубави и вълнуващи предколедни приготовления!

The witch каза...

Лети, привет.
Ти си първият ми последовател. Добре дошла в кулата.Радвам се, че ти е приятно.
Що се отнася до информацията за таралите, така подхождам към чуждестранните рецепти - търся история и любопитки. Разгледай "- рецепти с история".
Светли празници!

Анонимен каза...

ОПРЕДЕЛЕНО ИМАХ НУЖДА ОТ ТОВА ДА НАМЕРЯ ТОЧНО ТЕЗИ РЕЦЕПТИ В ДНЕШНО ВРЕМЕ МНОГО МАЛКО ЖЕНИ РАЗПУСКАТ С ГОТВАРСТВО Е ПОНЕ АЗ ГО ПРАВЯ И СЕ РАДВАМ ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ИМА ЖЕНИ КОЙТО ПРЕДПОЧИТАТ ДА ИЗНЕНАДАТ СЕМЕЙСТВОТО СИ С НЕЩО ВКУСНО ПРЕД ТОВА ДА КИСНЕ ЦЯЛ ДЕН В МОЛА

The witch каза...

Анонимен, благодаря.
Нищо не може да замени домашноприготвените сладкиши, ястия и хляб. Да се носи този невероятен аромат на току що изпечени бисквитки... А звездичките в очите на близките...
Радвам се, че моят блог помага на дамите да преоткрият готварството и да радват любимите хора.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.