четвъртък, 30 септември 2010 г.

Парено тесто

До скоро смятах, че еклерите са възхитителни, но много сложни за изпълнение сладкиши. Веднъж реших да се прежаля, т. е. не себе си, а продуктите, и опитах. Правят се от парено тесто, което се оказа може би най-лесното тесто в готварството. Просто задължително се спазват няколко основни правила, който описвам по-долу. Опитайте и вие.
  • Не слагайте продуктите на принципа „колкото дойде”, а спазвате точните пропорции.
  • Не сипвайте брашното преди водата да е кипнала.
  • След като свалите от огъня тенджерата с водата, маслото и брашното бързо и непрекъснато бъркайте с лъжица, докато получите гладка смес. Не се притеснявайте, че в началото брашното става на бучки. Бъркайте бързо.
  • Не прибавяйте всички яйца наведнъж.
  • Не слагайте много яйца, защото тестото ще започне да тече. Ако не пада от лъжицата дори след като я разтърсите, добавете още мъничко разбито яйце.
  • Формите разпределяйте върху навлажнена тава – парата ще им помогне да бухнат.
Преди това ... малко история ... 
          
          За разлика от много деликатеси сладкишите от парено тесто са доста млади. От парено тесто се приготвят много сладкиши. Кръглите топчици се наричат „профитероли“ . Когато се оформя на тънки линии се получават любимите еклери. Ако се шприцоват във формата на колелце, се получава „Пари Брест“, кръстен на прочутата колоездачна обиколка. На сватба се сглобява конус от профитероли, слепени с карамел, който се нарича „крокенбуш“. Профитеролите със солена плънка са стотици видове, но най-популярни са „гужер“. Гарнират се със сирене, към което понякога се прибавя и бекон. Изпържените топчици се наричат „бине суфле“, а когато се напълнят със сладък яйчен крем стават „релижиьоз“ (монахинки).
           За създаването на „монахинките“ съществува весела легенда. Монахините от манастирите Алзасиен и Мармутие приготвяли в кухнята блюдата за някаква гощавка. Изведнъж вътрешностите на една от сестрите издали остър и непочтителен звук. Монахините избухнали в бурен смях, при което от ръката на една от тях се стекла капка тесто и паднала в тигана с горещото олио. От високата температура то бързо се издуло, а когато разрязали опърженото топче, се оказало кухо отвътре. Така се родили сладките „монахинки“, които достойно се вписали в голямото семейство на сладкишите от тестото „шу“.

Необходими продукти за 450 г парено тесто:
75 г краве масло
215 мл вода
95 г брашно
1 щипка сол
3 яйца 

Начин на приготвяне:
Маслото и водата се слагат в тенджера с дебело дъно. 
Водата се кипва постепенно така, че когато заври, маслото вече е разтворено. 

Когато сместа закипи, се сипва пресятото брашно наведнъж и тенджерата се маха от огъня.
Възможно най-бързо, с дървена лъжица се разбива сместа. 
Скоро става гъста и гладка и се отлепя от стените на тенджерата. 
Прибавя се солта. 


Тенджерата се слага в съд със студена вода, за да понижи температурата си.  
Яйцата се разбиват в купа. Когато брашнената смес се охлади, те се прибавят постепенно – всяка порция трябва добре да се усвои преди да се сложи следващата. 
Трябва да се получи теглещо се тесто, което да пада от лъжицата бавно, като една голяма капка. 


В тава с хартия за печене се разпределят форми по избор от пареното тесто.  
Пече се в загрята на 200°С фурна 25-30 минути, 
докато формите се надигнат и станат златистокафяви. 

    .

    вторник, 28 септември 2010 г.

    Пикантни соленки

    Соленки с куркума и кориандър
    Има много изпитани готварски рецепти, които служат за основа на варианти за нови вкусотии. Е, в този случай става дума за соленки. Тези дребни солени бисквитки може да се овкусят с почти всички подправки за солени ястия: чубрица, шарена сол, куркума, кориандър, червен или черен пипер, магданоз, копър и т.н. и всеки път ще имаме различен вкус. А когато променяме формата на соленките ще е още по-забавно, нали? Важното е да не скучаем с кухнята и да си доставяме удоволствие. Хрумна ми в момента: защо да не заменя натрошеното сирене с малки кубчета шунка. Трябва да пробвам. А сега - предлагам да опитате това:

    Необходими продукти:
    1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
    1 ч.ч. кисело мляко
    ½ ч.л. сода бикарбонат
    1 ч.л. сол
    2 яйца
    3 с.л. олио
    2 щипки куркума
    2 щипки кориандър
    500 г брашно
    200 г сирене

    Начин на приготвяне:
    Тук съм описала стъпка по стъпка изпълнението на основна рецепта за соленки. 
    Следвайте указанията, но вместо чубрица към сместа добавете куркума и кориандър.

    От тестото се оформят малки топчета, които се разпределят в тава с хартия за печене. Притискат се с вилица, за да се получат резки върху соленките.
    Соленките се мажат разбит жълтък. Пече се при 170°С за 20 минути.
    .

    неделя, 26 септември 2010 г.

    Мини питки със салам


    Необходими продукти за тесто:
    1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
    180 мл хладка вода
    1 с.л. олио
    2 ч.ч. (280 г) брашно
    1 с.л. захар
    ½ ч.л. сол
    ½ пак. (3,5 г) активна суха мая

    Необходими продукти за гарниране:
    2 ч.л. краве масло
    12 резена салам
    шарена сол за поръсване
    1 жълтък за намазване

    Начин на приготвяне: 
    В контейнера на хлебопекарната се сипва водата; добавя се олиото.
    Брашното се пресява; слага се в контейнера, така че изцяло да покрие течността;
    захарта и солта се сипват в периферията му.
    В средата на брашното се прави кладенче за маята, не трябва да допира до течност.
    Задава се програма за месене на тесто.


    Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност.
    Дели се на 6 еднакви части, всяка – на 3 по-малки.


    Всяка от трите части се разточва на кръгла кора с диаметър 7-8 см. 
    Върху първата кора се слага ⅓ ч.л. масло, върху него – резен салам. 
    Това подреждане се повтаря, като завършва с третата кора; оформя се топка. 


     

    Мини питките леко се омасляват, за да не хванат коричка при повторното втасване; подреждат се в омаслена тава.
    С остър нож се правят две по две напречни резки; ръси се с шарена сол.
    Тавата се покрива с мека кърпа и престоява при стайна температура 30 минути.
    Фурната се загрява до 180°С.
    Пекат се 25-30 минути, като когато са на ⅔ готови се мажат с разбит жълтък. Охлаждат се върху метална скара, покрити с кухненска кърпа.
    • Не прекалявайте със солта, защото по-голямото количество спира действието на маята.
    • Водата може да се замени с прясно мляко
    • Ако искате топли закуски на следващата сутрин: след като подредите мини питките в тавата, тя се покрива с прозрачно найлоново фолио. Съхранява се в хладилника за през нощта. На следващата сутрин фолиото се маха и питките престояват при стайна температура 20-30 минути. Печете по описания вече начин. 
    • Тесто за хлябове и питки.
    .

    събота, 25 септември 2010 г.

    Соленки със сирене и чубрица


    Необходими продукти: 
    1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
    1 ч. ч. кисело мляко
    ½ ч. л. сода бикарбонат 
    2 яйца
    3 с. л. олио
    1 ч.л. сол 
    3 с. л. чубрица 
    500 г брашно 
    200 г сирене

    Начин на приготвяне:
    Млякото се смесва със содата. Едното яйце и белтъкът на второто се разбиват с олиото.

    В яйчената смес се сипва шупналото мляко.
    Постепенно се добавя пресятото със сол брашно и чубрицата.
    Когато сместа натежи се сменят бъркалките с тези за тесто или месенето продължава на ръка върху набрашнена повърхност.
    Прибавя се натрошеното сирене.



    От тестото се оформят малки топчета, които се разпределят в тава с хартия за печене. 
    Топчетата се оформят като гъбки с помощта на накрайник за щприц, който се притиска върху тях.


    Соленките се мажат с разбит жълтък.

    Пече се при 170°С за 15 - 20 минути.
    .

    сряда, 22 септември 2010 г.

    Медени мечета

    Може би всеки пази спомен от своето детство за любими сладкишчета. Една такава рецепта е от готварския бележник на мама. Медените мечета са много вкусни и ароматни, харесват се на млади и стари. Освен това оформянето им е като детска игра с моделин и това ги прави любими не само за похапване, но и за приготвяне от децата.

    Необходими продукти: 
    1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
    2 яйца
    1 ч.ч. (200 г) захар
    1 ч.ч. (240 мл) олио
    6 с.л. мед
    2 с.л. канела
    2 с.л. сода бикарбонат
    6 ч.ч. (780 г) брашно
    мармалад

    Начин на приготвяне:
    Яйцата и захарта се разбиват до пухкава смес; добавят се олио и меда.



    Бъркалките на миксера се сменят с тези за тесто.
    Към яйчената смес постепенно се сипва пресятото с канела и сода брашно.
    Когато сместа натежи се прехвърля върху набрашнена повърхност и се меси на ръка.

    От половината тесто се разточва пласт с дебелина 0,7 см;
    изрязват се кръгчета; подреждат се в тава с хартия за печене.


    От другата половина се изрязват кръгчета за личице на мече.
    Необходима е тръбичка, направена от капачка на флумастер с отрязан връх.
    Правят се дупки за очи; внимателно се издълбава усмивка;
    изрязаните кръгчета се прикрепят като уши към големия кръг.
     

     

    Пече се 7 минути в средата на загрята до 170°С фурна.

    Бисквитките се слепват с мармалад.

    • Оформянето на бисквитките се прави на набрашнена повърхност, защото иначе залепват за плота.
    • Капачката се оформя като тръбичка, защото при изрязването на очичките, малкото кръгче от тестото може да заседне в тръбичката и се налага да се издуха.
    • Ако печете във фурна с вентилатор 2 тави едновременно температурата е 150⁰С.
    • Най-вкусни са на следващия ден.
    • Използвах чаша с диаметър 5 см.
    • Получих 75 броя мечета.
    .
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

    7 от последните коментари

    Моята "сандъчена" градина, 2010 г.