събота, 30 октомври 2010 г.

Гевреци Taralli

Един път, когато „шпионирах” в блога на Лети под звуците на релаксиращия Концерт за пиано №21 на Волфганг Амадеус Моцарт, попаднах на интересно кулинарно приключение. Пътуването е до красива Италия, а вкусотията се нарича Taralli. 
Taralli са хрупкави гевреци, обикновено направени от пшенично брашно, мая, вода, царевично масло или зехтин. Тестото може да бъде сладко или солено, често се добавя вино. Сладките гевреци са поръсени със захар, а солените – със сусам, макови семена или просто със сол; овкусени са с лук, чесън, копър, черен пипер. 
Традиционно имат кръгла или елипсовидна форма, с около 4-5 см в обиколка. В търговската мрежа се предлагат много малки taralli, наречена tarallini. Преди печенето, за кратко се пускат в дълбока тенджера с вряща вода, изваждат се, когато се издигнат на повърхността. Това им дава една много интересна структура. 
Водят началото си от Gambatesa – село в централна южна Италия, между Неапол и Рим.
 
Необходими продукти:
125 мл топла вода
60 мл бяло вино
8 с.л. зехтин
360 г брашно
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:
Замесва се меко незалепващо по ръцете тесто. Виж Тесто в хлебопекарна.
Втасва на топло до удвояване на обема си.
Дели се на 6 части.
От всяка част се оформят два дълги и тънки фитила.
Двата фитила се усукват и увиват във форма на геврек.
Пече се в намаслена тава в предварително загрята до 180°С фурна до златист цвят.

.

вторник, 26 октомври 2010 г.

Сметаново-ягодов сладкиш с бишкоти


Това е една изпитана рецепта на любим семеен десерт - фалшиво тирамису в детски вариант. Наричаме го фалшиво тирамису, защото вместо сирене Маскарпоне се използва крем от заквасена сметана и крема сирене. Сладкишът е подходящ за деца, тъй като бишкотите се потапят в ягодов сироп, а не в обичайните за италианската класическа рецепта коняк и силно кафе еспресо. Опитайте! Получава се лесно, бързо, евтино и вкусно.

Необходими продукти:
4 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
50 г + 50 г пудра захар
400 г заквасена сметана
1 пак. (125 г) крема сирене
250 мл ягодов сироп от компот
24 бр. (200 г) бишкоти
ягодово сладко 

Начин на приготвяне:
В три отделни съда се миксират жълтъците и пудрата захар, белтъците и пудрата захар до твърд сняг, заквасената сметана и крема сиренето до гладка смес. Към жълтъчната смес се прибавя първо млечната смес като се размесва с дървена лъжица, за да не се пресече, а после и белтъчната смес. Разбърква се до хомогенен крем. Бишкотите се потапят за миг в ягодовия сироп и се подреждат на един ред в йенска тава с размери 28/17 см. Намазва се 1/3 от крема. Следва втори ред напоени бишкоти, крем и отново ред бишкоти, ред крем. Отгоре се гарнира с цели ягоди и желе от сладкото. Сладкиша се охлажда една нощ в хладилник.
  • Задължително е яйцата да са пресни, зъщото не търпят топлинна обработка.
  • Използвам йенска тенджера с капак, за да не поеме сладкиша други миризми от хладилника.
  • Може да приготвите порционен сладкиш в подходящи чашки.
  • По желание може да разпределите цели ягоди между отделните пластове, но се получава много сладък десерт.
.

събота, 23 октомври 2010 г.

Торта "Роял"

За първи път ми се отдава възможност да приготвя торта за рожден ден на близък роднина. До момента винаги съм разчитала на разнообразието от готови торти в сладкарниците. По една или друга причина ми се струваше много сложно да направя хем красива, хем вкусна торта - торта, достойна за празнични свещички. 
И така... изборът беше предрешен, след като случайно ми попадна брой 30 на списание "Журнал за жената" от 2006 г. Там, апетитно и примамливо, ме подканяха да опитам четири рецепти за невероятни торти на Виенски салон "Роял". 
Сега представям генералната репетиция за торта "Роял", а скоро ще направя и останалите три - торта "Йогурт", плодов чийз и торта "Сахер".

Необходими продукти за блата: 
 4 яйца
80 г захар
2 с.л. олио
2 с.л. коняк
80 г брашно
40 г какао
1 ч.л. бакпулвер
1 щ. канела
100 мл захарен сироп

Необходими продукти за крема:
500 мл прясно мляко
35 г захар
1 пак. пудинг „Ванилия” (за 800 мл)
100 г краве масло или кулинарен маргарин

Необходими продукти за декорация:
100 мл захарен сироп
100 г бишкоти
200 мл течна сметана
100 г шоколад

Начин на приготвяне:
Белтъците и жълтъците се разбиват поотделно.
Олиото и коняка се смесват с жълтъците и
се прибавят към разбитите със захарта на пухкав сняг белтъци.


Към сместа се добавя пресятото с какао, бакпулвер и канела брашно.
Всичко се разбърква внимателно, излива се в тавичка с диаметър 26 см.
Пече се  в загрята до 180°С фурна за 10-15 минути.


След като изстине, блатът се сиропира.


Върху него се изсипва масленият крем, приготвен от млякото, захарта,  пудинга и маслото.
Върху кремът се нареждат бишкотите, леко потопени в захарен сироп.
Най-отгоре тортата се декорира с миксираната течна сметана.


Украсява се с шоколадови люспи, направени с белачка за краставица.

 

Много съм щастлива, че моята идея "Не е трудно, аз също опитах!" намира съмишленици. 
Днес, 8 юни 2011 г., на електронната си поща получих писмо от Диана.
Ето какво ми пише тя: 
"Здравей!
Идвам с очет за Торта "Роял". На домочадието много се хареса. Благодаря ти за споделената рецепта. В прикачения файл е снимковия материал. Не е особено сполучлив, но нямам добър апарат.
Хубав и усмихнат ден!
Поздрави,
Диана."
Диана, благодаря за признанието. Надявам се нашите снимки да мотивират нови кулинарни опити. Желая ти успех!


.

четвъртък, 21 октомври 2010 г.

Маслен крем

Пухкавият маслен крем е на особена почит в кулата на вещицата. Приготвя се изключително лесно - от пакетче пудинг и краве масло или кулинарен маргарин. Това е един мултифункционален крем - използва за пълнеж на сладкиши и еклери; за слепване и украсяване на торти; за директна консумация на крем, гарниран с различни продукти в чаша.
Раз, два, три... или три основни стъпки за приготвяне на маслен крем:
  1. Пудингът се сварява и се охлажда до стайна температура. За да се избегне образуването на коричка, пудинга се разбърква от време на време или още горещ се покрива с домакинско фолио.
  2. Маслото, също със стайна температура, се разбива с миксер, докато стане на пяна.
  3. Постепенно, лъжица по лъжица, пудингът се добавя към маслото и се разбива до хомогенна смес.

  • Важно при приготвянето на маслен крем е всички необходими продукти да са със стайна температура. Това означава, че маслото не трябва да е извадено от хладилника непосредствено преди приготвянето на крема, а да е постояло на стайна температура известно време, защото ще се втечни и няма да се получи пухкава смес. Свареният пудинг трябва да е добре охладен, но не и изваден от хладилника, защото при разбъркване маслото може да се пресече или да се разводни.
  • Добавянето на 1-2 с.л. някакъв вид алкохол или ликьор за аромат към готовия маслен крем няма да наруши структурата на крема.
.

вторник, 19 октомври 2010 г.

Тиквени бисквити

Есента настъпва плахо. Ярко се усеща сред природата. Обагрените в зелено, кафяво, червено и жълто склонове, недвусмислено напомнящи за зимата, са невероятна палитра – изкушение за всеки художник. Естествено, промяната се усеща и в града – на мястото, което ни отвежда най-близо до природата. Есенният пазар е изпъстрен с множество тикви с екзотични форми и цвят. 

Веднага ми идва на ум приказката на Шарл Перо за Пепеляшка, но си спомням и за нашенския герой Душко: "Всъщност, ако има нещо, което най-много да обичам на света, то е печена тиква – почна да размишлява той, като вървеше с наведена глава по улицата. – Ям ги като прасе. Но да им не е пустото име такова! Тиква! Звучи някак просташко, дявол да го вземе! Глупешко, селяндурско нещо! Ще кажат: тоя и тоя яде тиква – махни го – човек без култура, простак, с една дума – свиня. Някога ще ида в село, само тикви да се отям! Далече от хората! – И въображението му почна да слага пред него само тикви, сладки, хубави и ароматни." 
Няма съмнение, че печената тиква е сладко изкушение за сетивата за много хора. Освен ароматна и вкусна, тя е много полезна за здравето. По този повод с голямо усилие замъквах в кулата една тумбеста красавица, с любезното съдействие на "приближения магьосник" я нарязах на парченца и с детско любопитство експериментирах нови рецепти – вчерашната Тиквенико-баклава и днешните Тиквени бисквити. 
Дали не трябваше да дочакам вълшебницата, за да превърне тиквата в красива позлатена каляска с перденца от червено кадифе?!

Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
2 яйца
1 ¼ ч.ч. (260 г) кафява захар
½ ч.ч. (120 мл) растително масло
¼ амп. ванилов екстракт
1 ч.ч. (215 г) пюре от тиква
2 ч.ч. (260 г) брашно
1 ¼ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела
¼ ч.л. джинджифил
½ ч.л. сол
100 г шоколад 

Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се миксират до светла смес за 2 минути.
Добавя се растителното масло.
 

Прибавя се пюрираната в блендер печена тиква.
Постепенно се добавя пресятото с бакпулвер, сода, канела, джинджифил и сол брашно.
Шоколада, нарязан на дребни парченца се разбърква с лъжица в сместа.
 

В тава с хартия за печене се сипва с чаена лъжица от сместа.
При печенето бисквитите придобиват кръгла сплесната форма.
Пече се в средата на загрята до 180°С фурна за 10 минути.
 
  • Получих около 100 бисквити. Не успях да изтегля всички, защото аромата привлече  гномчета и великани, който опустошиха завидно количество. Вероятно излизат около килограм.
  • Източник: http://joyofbaking.com/PumpkinCookies.html 
    П.С. Истинско удоволствие за мен са писмата със снимки от доволни читатели. Разбирам, че идеята се приема отлично и мисията на блога ми да подкрепя и вдъхва увереност на начинаещи кулинари е изпълнима. „Не е трудно, аз също опитах” „работи”. Днес ще демонстрирам силата на друга магия – приятелството и усмивките. Повод е това писмо, пристигнало на towerwitch.gmail.com, което ме изпълни с радост и удовлетворение.
    beniG, сърдечно ти благодаря за доверието към моите рецепти, за отделеното време и подкрепата. Бъди здрава и щастлива! Направи света около себе си красив и пъстър, ароматен и вкусен. Тогава той ще ши отвърне със същото!
    Писмото от 3 юли 2011 г.
    Привет, The witch!
    След бърканите със сладко мъфини и мъфините със сирене направих тези страхотни бисквити. Много икономични и вкусни се оказаха. Свършиха аламинутно.
    Благодаря за рецептата. 
    Поздрав от мен – Албена!

    .

    понеделник, 18 октомври 2010 г.

    Баница с тиква (Тиквеник)

    Нещо типично есенно... и нещо различно... "Тиквенико-баклавата". Комбинирах рецептите за тиквеник и баклава, тъй като не реших кое от двете изкушения харесваме повече. Направих баницата с тиква по обичайния начин. Приготвих сироп от 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. захар като за баклава - подварих го и залях тиквеника. Спонтанното решение се оказа много хитър ход за удовлетворяване на разнородните кулинарни вкусове в семейството.

    Необходими продукти:
    1,200 кг тиква
    100 мл олио
    100 г орехови ядки
    2 ч.л. канела на прах
    200 г захар
    500 г кори за баница
    50 г пудра захар

    Начин на приготвяне: 
    Тиквата се бели, стърже се и се задушава за 5-10 минути. 
    Прибавят се смлените орехови ядки, канелата и захарта. 
     

    Върху две кори, една върху друга, се ръси тиквена плънка.
    Краищата им леко са подгъват и корите се навиват на руло.

    Получават се 8-9 рула. Нареждат се в намазана с мазнина тава. 
    Пече се в средата на загрята до 200°С фурна за 30-40 минути.
    Готовата баница се ръси с пудрата захар.
    • По желание може да приготвите сироп от 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. захар, с който да залеете баницата след като го подварите.
    .
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

    7 от последните коментари

    Моята "сандъчена" градина, 2010 г.