събота, 27 ноември 2010 г.

Мъфини със сирене и сметана

 Мъфини с кисело мляко І вид

Надникнете тук. Тази, вече изпитана рецепта използвам като основа за новите мъфини, които ви предлагам. 
Тъй като сме любители на сиренето във всякакъв негов вариант, то отново е водеща съставка в тези солени мъфини. Нов акцент съм добавила чрез гарнитурата от леко осолена бита сметана. Нейната мека и пухкава маса се съчетава идеално с плътната текстура на мъфина. Приятен апетит!

Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
2 ч.ч. (280 г) брашно
1 ч.л. (5 г) бакпулвер
½ ч.л. сол
1 ч.л. чубрица
1 яйце
¾ ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 с.л. олио
⅔ ч.ч. (150 г) натрошено сирене 
12 с.л. бита готварска сметана

 Начин на приготвяне:
Следвайте описания тук начин на приготвяне, без да добавяте маслини накрая.
Гарнитура: Около 1 ч.ч. течна готварска сметана се разбива с миксер до гъста и твърда смес, леко се осолява.
Как да си направим пош за еднократна употреба?
Един от ъглите на обикновено найлоново пликче се реже с ножица толкова, колкото да се промуши пластмасов накрайник за шприцоване, без да пада. За опора и удобство, така направеният пош се поставя в широка чаша и се пълни с битата сметана.  С дясната ръка се увива и прихваща здраво горната част на поша, а с лявата - се притиска сместа и се направлява движението за желаната форма на шприцоване.

.

събота, 20 ноември 2010 г.

Мъфини с мармалад и сметана

Мъфини  с кисело мляко ІІІ вид


Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
2 ч.ч. (280 г) брашно
½ пак. бакпулвер
½ ч.л. сол
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
½ ч.ч. олио
⅔ ч.ч. (140 г) захар
1 капачка коняк
6 ч.л. мармалад от ягоди/малини
12 с.л. бита сметана
12 щипки цветни захарни пръчици

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява до 180°С. Приготвя се тава с 12 хартийки за печене.
Към пресятото брашно се добавя бакпулвера и солта.
В друга купа, с помощта на телена бъркалка, се смесват яйцето, шупналото със сода, мляко, олиото, захарта и коняка.
Към течните съставки се добавят сухите и се разбърква.
Сместа се разпределя във формите, като във всяка се поставя по ½ ч.л. мармалад и хубаво се покрива със смес.


Пече се 15-20 минути.
Мъфините изстиват 10 минути във формите.
Изваждат се от там и се охлаждат върху метална решетка.
Отгоре се шприцова сметана, украсява се с цветни захарни пръчици.

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.