Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен! Магазинче Сребърно вретено

вторник, 4 януари 2011 г.

Еклер торта

Е, време е за едно подобаващо начало на новата кулинарна година на една начинаеща вещица в света на сладките неща. След новата рецепта за еклери и успешната рецепта за шоколадов крем идва ред на "черешката на тортата" - самата Еклер торта на Йоли. 
Открих множество рецепти за еклерови торти. Умувах много коя от всички да направя. Накрая се доверих на рецептата на Йоли и сърдечно й благодаря за разрешението да я публикувам тук стъпка по стъпка.


Необходими продукти за блат:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
1 яйце
⅔ ч.ч. (155 г) захар
½ ч.ч. (123 г) кисело мляко
1 ч.ч. (140 г) брашно
½ ч.л. (2 г) бакпулвер
1 ванилия
настъргана лимонова кора
75 г течно масло


Необходими продукти за шоколадов крем:
500 мл прясно мляко
2 жълтъка
8 с.л. (64г.) захар
5 с.л. (50 г.) брашно
1 амп. ванилия
2 пак. желатин
100 г черен шоколад
100 г бял шоколад
200 мл течна сладкарска сметана

Необходими продукти за еклери:
1ч.ч. (240 мл) вода
½ ч.ч. (120 мл) олио
1 ч.ч. (140 мл) брашно
3-4 яйца (зависи от големината)






Необходими продукти за крокант:
¼ ч.ч. захар
½ ч.ч. ядки

Необходими продукти 
за белтъчен крем:
2 белтъка
100 г пудра захар
1 прах ванилия

 
Начин на приготвяне:
Първо
Приготвяне на парено тесто за еклерите:
 
Водата и олиото завират на котлона и едва тогава пресятото брашно се сипва при непрекъснато бъркане с дървена лъжица (имам нова телена бъркалка и реших да я пробвам, но ви казвам, че трудно се бърка точно в този момент и нея, когато добавяте яйцата – да).
Тенджерата се сваля от огъня.
Бъркането продължава, докато бучките изчезнат, а тестото се отлепя от стените на тенджерата.
Оставя се настрани, за да изстине.

Второ
Приготвяне на блата:

Яйцето и захарта се разбиват. Добавя се 50-60 мл от млякото.

Брашното, бакпулвера и ванилията се пресяват се прибавят към яйчната смес.

Ароматизира се с настърганата лимонова кора. Добавя се маслото. Сместа се разбърва добре.


Сместа се изсипва и разпределя равномерна във форма, намазана с мек маргарин и набрашнена след това.
Пече се в предварително загрята на 170°С фурна за около 40 минути.


Трето
Начин на приготвяне на шоколадовия крем:

Захарта и брашното се смесват.

Разрежда се с малко мляко и се разбърква до хомогенна смес.

Добавят се жълтъците, разбърква се.

Прибавя се останалото мляко. Вари се гъст крем.


Сваля се от котлона и се изсипва желатинът, направо от пакетчето, без обичайното предварително подготвяне.

Докато кремът е горещ се разпределя в два съда: в единия ⅓ от него, в другия – ⅔.
Към по-малката част от крема се добавя начупеният черен шоколад, а към по-голямата – белият.
Разбърква се, докато шоколадовите блокчета се разтопят.
Оставят се да изстинат.
Течната сметана се разбива с миксер до пухкав сняг.
Към белия крем се добавя ⅔ от сметаната, а към тъмния - останалата.
Двата крема поотделно се разбиват с миксер на бързи обороти до леки и въздушни консистенции.

Четвърто
Продължава се с приготвянето на еклерите:
 
Яйца се прибавят едно по едно към охладеното тесто – всяка порция трябва добре да се усвои преди да се сложи следващата, така се контролира консистенцията на тестото.
Ако не пада от лъжицата, дори след като се разтърси, се добавя още мъничко разбито яйце.
Трябва да се получи гъсто и лепкаво тесто.

В тава с навлажнена хартия за печене, с чаена лъжица се разпределят форми с големина на орех.
Парата ще им помогне да бухнат.

Пече се 12-15 минути в загрята до 200°С фурна с вентилатор до златисто кафяво.
Изстиналите еклери се разполовяват надлъжно и се пълнят с изстинал крем.
Получават се 40 броя големи еклери.

Пето
Запълване на еклерите:

Еклерите се разполовяват и се пълнят с тъмния крем.

Шесто
Сглобяване на тортата:

Блатът се поставя в тортена чиния.
Рингът от тортената форма се поставя около блата.
Разпределя се малко от светлия крем.
Подрежда се един ред еклери и се заливат с крем.
Тортата се съхранява в хладилник за 2 часа, за да се стегне добре желатина.

Седмо
Приготвяне на кроканта:

Захарта се карамелизира до светъл карамел.
Прибавят се ядките, нарязани на ситно и всичко се смесва добре.
Изсипва се върху намазана с масло тава.
След като изстине се начупва на ситно.


Осмо
Приготвяне на белтъчния крем:

Белтъците се разбиват на сняг.
Постепенно се прибавя захарта и ванилията.
Разбива се до твърди връхчета в белтъчния крем.


Девето
Продължава се със сглобяването на тортата:

Рингът се отстранява от желираната торта с помощта на нож.

Подрежда се още един ред еклери.

Отгоре се покрива с останалия светъл крем. Ръси се с крокант.

Отстрани се разпределя равномерно белтъчния крем. Ръси се с шоколадови пръчици.

Тортата се прибира в хладилник, за да се стегне.
  • Винаги пресявам брашното с бакпулвера и ванилията, за да се смесят по-равномерно съставките. Ако е необходимо стривам бакпулвера в хаванче, за да стане по-фин.
  • Преди печене равномерно мажа формата с мек маргарин или масло, защото олио се стича по стените.
  • Моята форма е с диаметър 26 см. Това наложи да направя още една доза от крема, тъй като трябваше да се покрие по-голяма площ блат. Посочените необходими продукти за крем са по рецептата на Йоли, която използва по-малка форма за печене – 20 см
  • Еклерите бухват и увеличават обема си три пъти. По-добре оформете топчета от пареното тесто като черешки, а не като орех, за да получите по-малки еклери за оформянето на торта.
  • По-лесно ми е да запълвам еклерите паралелно с подреждането им върху блата.
.

4 коментара:

Lety каза...

Тортата е станала много хубава - получила се е чудесно
Рецептите на Йоли са винаги страхотни - с отличен резултат при приготвяне,вкусни и красиви!
Честита Нова 2011 година с пожелание за много вкусни, прекрасни, вълнуващи и радостни моменти!
Сърдечен поздрав!

Йоланта Делибозова каза...

Ей,направо ми се взе акъла!!! Ти не си вещица,а си една сладка чаровна вълшебница.Благодаря ти миличка.За всичко ... за хубавите думи,за доверието и за перфектното обяснение - нагледно и ясно за всички.Перфектна торта,перфектна! Прегръщам те и ти желая една прекрасна 2011 година!

Елена Димиева каза...

Привет от мен :)
Толкова отдавна се каня да направя тази торта че сега като разгледах какво си направила направо ще се захващам. Много подробни обяснения, страхотно и толкова е красива тортата. Поздравления!

The witch каза...

Лети, Йоли, благодаря за милите думи. Чест е за мен да получа положителни коментари от успешни кулинари като вас.

Елена, радвам се, че моите фоторецепти са те направили по-уверена в сладкарството. Надявам се да постигнеш успешен резултат, следвайки моите обяснения.

Именно това е идеята на моя блог - да покажа на начинаещи кулинари, каквато съм самата аз, че не е непостижимо и невъзможно да се изпълни дадена рецепта, стига това да става с голямо желание и любов. Успех!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.