понеделник, 10 януари 2011 г.

Курабийките на леля Искра

Всеки начинаещ сладкар трябва да опита рецепта за курабийки. Няма по-подходящо време за това от снежните почивни дни. Семейството е у дома. Всеки се е отдал на любимо занимание – домашно кино, увлекателна книжка, игри и прочие. В такъв момент никой не отказва уханни домашни курабийки.  
Коледните дни прекарахме весело и шумно на гости при моите роднини. Към празничната компания се присъединиха две приятелски семейства на родителите ми. Е, върнах се с обогатен бележник с рецепти за два вида курабийки, едновремешни бабини пурички и съвременен ананасов сладкиш. Започвам представянето с курабийките на леля Искра.
Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
4 яйца
2 ½ ч.ч.
(500 г) захар
2-3 прахчета ванилия от 0,2 г
кората на 1 лимон
1 кофичка (400 г) кисело мляко
½ ч.л. (3 г) сода бикарбонат
1 кг брашно
1 бакпулвер
2 с.л.
(50 г) разтопена мас
1 яйце за намазване
½ ч.ч. кристална захар за поръсване

Начин на приготвяне:
В голяма купа се разбиват яйцата. Добавя се захарта, ванилията и лимонената кора.

Добавя се шупналото със содата мляко.

Добавя се на порции половината брашно, пресято с бакпулвера. 
На тънка струйка се излива разтопеното и охладено масло, след което се сипва останалото брашно.

От тестото се оформят топчета с големина на орех. 
В лицевата част се топват в разбито яйце, овалват се в захар на кристали.
          Тъй като се получава голямо количество, всяка нова тава с курабийки подготвям и оформям по различен начин за разнообразие: стандартна форма на бабините курабийки, курабийки с бадем, раирани курабийки, захарни колелца и др.

Подреждат се в тава с хартия за печене на разстояние 1 см една от друга. 
Пече се до леко порозовяване в предварително загрята до 210°С фурна.
  • Продуктите се смесват в посочения ред. След всяко добавяне се миксира добре. Бъркалките се подменят с тези за тесто, когато тестото натежи. 
  • Изпекох 5 тави с курабийки – около 100-110 броя. 
  • Прекалено голям количество за трима обитатели на кулата, затова следващия път ще направя курабийки по същата рецепта, но с намалени на половина продукти.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.