неделя, 16 януари 2011 г.

Бисквити с карамелизирани орехи

Малцина биха устояли на уханни бисквитки. Имам няколко успешни рецепти, които никога досега не са ме подвеждали. Резултатът: прелестните изкусителки едва се задържат 2 дни в кутията.  
Наистина, кой би отказал бисквитка? Още повече пък ароматна хрупкава домашна бисквитка? Ако добавим карамелизирани орехови ядки? Тогава се получава истинско апетитно изкушение за всеки един вкус.  
Когато приготвях тези бисквити по изпитаната вече рецепта, реших да експериментирам като прибавя останалите ми от еклер тортата на Йоли карамелизирани ядки. Получиха се чудни бисквитки – още по-хрупкави и с още по-карамелен вкус от обичайните кръгли приятелки.

Необходими продукти: 
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
½ ч.ч. (113 г) краве масло
¾ ч.ч. (150 г) бяла захар
1 яйце
1 прах ванилия
1 ⅛ ч.ч. (150 г) брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
¼ ч.л. сол
⅔ ч.ч. (90 г) карамелизирани орехи

Необходими продукти за карамелизирани орехи:
¼ ч.ч. захар
½ ч.ч. ядки 
Приготвяне на карамелизирани орехи:
Захарта се карамелизира до светъл карамел. Прибавят се ядките, нарязани на ситно и всичко се смесва добре. Изсипва се върху намазана с масло тава. След като изстине се начупва на ситно.


Начин на приготвяне:
Мекото масло и захарта се разбиват с миксер за 2 минути. Добавят се яйцето и ванилията.

В отделна купа се смесват предварително пресятото брашно, содата и солта. Към яйчената смес постепенно се прибавят сухите съставки.
 

Накрая – карамелизирани орехи, начупени на ситно.
Сместа престоява 30 минути в хладилник, за да се стегне.

Тавата се застила с хартия за печене.
С чаена лъжица се изсипва от сместа.
При печенето бисквитите придобиват кръгла сплесната форма.
Пече се в средата на загряна до 190°С фурна за 7-10 минути.
  • Пекат се 3 тави с бисквити.
  • Получават се 50-60 броя бисквити (около 500 г). 
  • Колкото по-дълго се пекат, толкова по-хрупкави стават бисквитите.
.

2 коментара:

Анонимен каза...

не виждам тук да е сложена (1 ч.ч. с вместимост 240 мл. течност)

The witch каза...

Анонимен, вметката за чашата е необходимо условие за успеха на рецептата. Това е точната мярка за продуктите, които се използват. Има чаени чаши разни, с различна вместимост и уточнението смятам за полезно.
Мисля да приема коментара като весела закачка.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.