четвъртък, 27 януари 2011 г.

Постни мъфини с тиква

Мъфини без мляко ІІ вид
Ако претърсите кулата за рецепти с тиква, ще откриете различни попадения: пастички, пюре, баница, бисквити… Беше въпрос на време да експериментирам с тиквени мъфини. Тъй като отдавна много харесвам разнообразния блог на Nanita, си избрах нейна рецепта. Надявам се и други прохождащи кулинари като мен да открият своето вдъхновение в нейното виртуално кътче.  
Нанита, използвам възможността да ти благодаря за обратния имейл: „Здравей! Благодаря ти, че си се доверила на моето предложение! Ще очаквам с нетърпение публикацията и ще дам линк в моята рецепта към нея. Поздрави!”.  
За да предам на рецептата нещо свое, реших да направя орехово-захарно покритие. Повярвайте ми, въпреки че са постни се получават изключително меки и сочни кексчета, а с покритието от орехи и захар имат истински вкус на тиквеник.
Чаената чаша, която използвам за мярка в моите рецепти е с вместимост 240 мл.
Подчертавам, че в рецептата на Нанита се използва
1ч.ч. = 200 мл.

Необходими продукти:
1 ½ ч.ч. (330 г) пюре от тиква
80 мл растителна мазнина
120 мл вода
¾ (140 г ) ч.ч. захар
2 ч.ч. (260 г) брашно
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. канела
1 щипка джинджифил

Необходими продукти за орехово-захарно покритие:
2 с.л. орехови ядки
1 с.л. кафява захар
Смесват се в блендер.

Начин на приготвяне:
Пюрето от тиква, водата и растителната мазнина се смесват в дълбока купа.
Добавя се захарта и се размесва добре.
 

В друга купа се смесват брашното, бакпулвера, канелата и джинджифила.
Сухите съставки се прибавят към мокрите. Разбърква се с телена лъжица.
 

Със супена лъжица се запълва ⅔ от обема на формите с тесто.
Ръси се с орехово-захарна смес.
 

Пече се за 25-30 минути в загрята до 180°С фурна.
Мъфините изстиват 10 минути във формите.
Изваждат се от там и се охлаждат върху метална решетка.
 
.

2 коментара:

Nanita каза...

Изглеждат неустоимо вкусно!Знам колко време отнема публикацията на рецепта "стъпка по стъпка" и затова.....моите адмирации!
Усмихнат и слънчев ден ти желая!
Nanita

The witch каза...

Nanita, благодаря много.
Мъфините по твоята рецепта са действително много вкусни, независимо от постните съставки.
Честита Баба Марта!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.