четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Нещо розово, нещо романтично или... 365 дни любов

От двадесет години насам у нас февруари е месецът на виното и любовта. Това е месецът, свързан с празненствата по повод денят на Св. Трифон и по повод деня на Св. Валентин. Причината се състои в това, че на 14 февруари се преплитат две традиции – българския народен празник Трифон Зарезан и католическия празник на влюбените Свети Валентин. Корените им се губят далеч в отминалото време и в известен смисъл се преплитат, благодарение на общата им донякъде идея.   
Eтнографите откриват основата на празника Трифон Зарезан в древния култ към Дионисий – бога, когото в древността се почита като покровител на виното и веселието, лозята и плодородието. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино. В негова чест се празнували т.нар. дионисиади, характерни с буйните си игри и веселие сред природата.  
Историята на Свети Валентин започва много преди появата на християнството. Почитането му датира от древни времена и се свързва с елините, които празнували ден на любовта и плодородието. В календара на Древна Атина, периодът между средата на януари и средата на февруари е известен като месец Гамелион. Посветен е на свещения брак между Зевс и Хера, а в римско време е свързан с езически обичаи в чест на боговете Пан и Юнона. 

Вярно е, че в последно време в българския празничен календар навлизат много западноевропейски празници, какъвто е примерът със Свети Валентин и Хелоуин (повече клик тук). За разлика от първият, който се преплита с нашенския Трифон Зарезан и прелива донякъде в общо отбелязване като ден на виното и любовта, тъй като двете са свързани по между си, то Хелоуин – денят на Вси светии, е свързан с почитането на мъртвите и по време съвпада с българския ден на народните будители, като този факт не се приема и одобрява от повече българи. Но така ли иначе, днешната публикация е посветена на 14 февруари и няма място за дискусия по загатнатата тема.  
Връщам се в началото. Почитане на плодородието и изобилието, на любовта и виното, на романтиката и веселите и приятни мигове – това е в основата на съвместното празнуване на Свети Валентин и Трифон Зарезан. Вероятно това е една от рецептите за любов и привързаност.   
По този повод ви предлагам една идея, която реализирах миналата година за моята половинка.

Необходими материали:
16 бр. розов лист А4
3 бр. син лист А4
1 бр. макара с конец ламе – сребърен цвят
подходяща кутия или съд по избор
принтер или химикал
ножица или макетен нож
линия

Изпълнение:

Правят се 365 късметчета от лентички, навини на руло и завързани с ламе. Толкова колкото са дните в годината. 

  • От розовите листи се правят 313 късмета. В моя случай с изписани на тях 10 от най-популярните мита за любовта и брака, 82 пъти „Обичам те” на различен език, 99 мисли за любовта и приятелството, 122 „Обичам те, защото…”. Розовите късмети се теглят всеки ден от седмицата, без събота, когато е денят за специалното синьо късметче.
Ако не ви се занимава с толкова много късмети може да приготвите късмети само за 1 месец – от 14 февруари до 14 март. Това са общо 29 дни, от които 4 съботни. 
  • От сините листи се правят останалите 52 късмета с изписани 52 желания или 4 – ако подаръкът е месечен. Те са предназначени за съботния ден, които е почивен и когато разполагаме с повече време за забавление и разпускане от тежката работна седмица.

Съдържанието на 10-те най-популярни мита относно любовта и брака:

Не трябва да лягате скарани с партньора си
Всъщност да се решават конфликти, когато единият или двамата партньори са изморени или емоционално възбудени,няма да доведе до нищо. Когато сте разстроени или ядосани, не сте в най-добра кондиция да решавате проблеми. Ако се наспите, на сутринта ще видите конфликта в съвсем различна перспектива и ще може да го обсъждате.

Противоположностите се привличат
Изследванията показват, че това, което задържа хората заедно в дългосрочен аспект, са сходствата помежду им. Същевременно няма опасност да си приличате твърде много с партньора си.

Жените се влюбват по-бързо от мъжете
Мъжете са тези, които се влюбват по-бързо и са по-склонни да вярват в любовта от пръв поглед. Жените са по-внимателни, когато подбират кого да обичат.

Конфликтът е знак за проблем в брака
Това е най-погрешната от всички погрешни представи за любовта. Хората наистина се страхуват от конфликтите и оценяват брака си като проблемен или не според броя на конфликтите, които имат. Най-добрите и продължителни връзки са тези, в които има здравословна доза конфликти. Ако умеете да се справяте с тях, това ще поддържа брака ви силен. Въпросът не е колко скандали имате, а как ги решавате.

Ревността е знак, че партньорът ви обича
За съжаление, в този мит не само вярват много хора, но и много от тях тестват партньорите си, за да се убедят в любовта им. Според специалистите обаче ревността не е знак за истинска любов. Тя обикновено произхожда от страх и ниска самооценка. Това е страхът да не загубим партньора или връзката, на която държим. Има два вида ревност: Ревността като реакция, когато партньорът прави нещо, което показва, че идва края на връзката. Това е, когато изневерява или извършва някакъв вид предателство. Ревността като подозрение - когато не е направил нищо, но ние толкова се притесняваме да не загубим връзката, че мислите ни отиват отвъд поведението на партньора. Този вид ревност именно показва ниската самооценка и неувереност.

Страстта умира в брака
Страстта наистина намалява, но това е физиология – ние просто не бихме могли да понесем онази страст за твърде продължително време – тя е твърде голяма. Страстната любов се подхранва от новото. В началото на връзката намираме партньора си за перфектен и го идеализираме. Когато го опознаем, виждаме и дефектите и "онова" чувство намалява. Страстта трябва да се подклажда и специалистите препоръчват на двойките да опитват нови неща заедно, които ще освежат страстта им.

Жените са по-романтични от мъжете
Фактите обаче сочат, че мъжете са по-романтични в мислите си от жените. Мъжете искат да бъдат ухажвани (например с романтична вечеря), а жените искат да бъдат подкрепяни и да им се помага (например в домакинската работа).

Щастливите двойки трябва да могат да обсъждат всякакви теми
Във всички връзки има теми табу, по които партньорите просто не могат да разговарят. Важното е да се намери баланса между изказването на мисли и правото на лично пространство.

С времето любовта в брака не е от такова голямо значение
След първите няколко години бракът означава повече подкрепа и стабилност, отколкото любов, нали? Във връзки с продължителност 15 и повече години има високо ниво на онази любов, която се нарича "състрадателна" любов. За щастлив брак е задължително именно този вид любов да се увеличава с времето.

Правото на собствен живот задържа партньорите дългосрочно
Тази представа идва от вярването, че ако прекарвате твърде много време заедно с партньора си, ще си омръзнете. Независимостта е хубаво нещо, но проучвания показват, че ако партньорите зависят един от друг - емоционално, финансово и в социалния си живот, имат по-голям стимул да останат заедно. Въпреки това балансът между собствените нужди и нуждите на връзката не трябва да бъде пренебрегван.


Пример за съдържанието на 99 мисли за любовта и приятелството:  

Ако любовта е сляпа, защо хубавото бельо е толкова популярно?

Ти не обичаш една жена, защото е красива. Тя е красива, защото я обичаш.
Неизвестен автор

Любовта е като войната – лесно е да я започнеш, но трудно можеш да я спреш.
Неизвестен автор

Любовта не е даденост. Не е камък, който просто си стои там и чака да го вземем. Любовта трябва да се създава, оформя, да се замесва като хляб, да се изпече добре и отвреме навреме да се притопля.

Повечето хора обичат с експлозивна смес от нарцисизъм и неукротени емоции. Затова и много бракове се разпадат.
Неизвестен автор

Любовта е онова нещо, което кара жената да пее, докато бърше пода, след като съпругът й е минал с калните си ботуши.
Неизвестен автор

Жените се омъжват за мъжете с надеждата, че те ще се променят. Мъжете се женят за жените с надеждата, че те няма да се променят. И едните, и другите неизбежно се разочароват.
Алберт Айнщайн 

Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса. Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо.
Алберт Айнщайн

Да обичате не значи да гледате един в друг, а да гледате заедно в една посока.
А. Сент-Егзюпер

За света може да си просто един човек, но за някой определен човек може да си целия свят.
Бил Уилсон

Любовта е като навика на пушенето – едни не могат без него, други сменят тютюна, трети се отказват напълно, за да си възвърнат загубения вкус.
Бранислав Нушич

Добър съпруг е онзи, който никога не заспива пръв нощем и никога не се събужда втори сутрин.
Балзак

За всички жени ласкателството е най-меката възглавница, която можем да им предложим.
Виконт дьо Валмон из “Опасни връзки”, Лакло


Пример за съдържанието на 122 „Обичам те, защото…”, въпреки, че това е лично и индивидуално усещане и всеки сам определя причините:

Обичам те, защото зная, че ще си до мен винаги, когато имам нужда.

Обичам те, защото се чувствам цяла, когато съм с теб.

Обичам те, заради начина, по който ме караш да се смея.

Обичам начина, по който ме поглеждаш.

Обичам те, защото не мога да си представя ден без теб в живота ми.

Обичам начина, по който се смееш.

Обичам твоята нежност.

Обичам те, защото се разбираме, без да казваме нито дума.

Обичам как дори отдалечени един от друг, аз все още чувствам, че си с мен.

Обичам те. Ти си моята истинска половинка.

Обичам начина, по който се справиш с трудните ситуации.
Честит Свети Валентин!
Нека любовта и виното (второто с мярка) ви направят истински щастливи на 14 февруари.
Нека не забравяме, че щастието и любовта са нужни всеки един ден от годината, така както чаша вино с хубава вечеря е щастлив завършек на отминалия ден.
.

4 коментара:

Зорница М. каза...

Прекрасно е! Отдавна имам идея за нещо подобно, само че с "365 причини, че те обичам". Твоето е малко по-разчупено :)
Хубава седмица!

The witch каза...

Зорница, добре дошла в кулата. Благодаря за вниманието и заделеното време. Успех!

miriams28 каза...

Браво
Идеята е страхотна а изпълнението повече от чудесно
поздравления за търпението и страстта ,с които си направила тези малки , но невероятни знаци за обич
с огромно желание и молба да си открадна една две идейки,защото с малкото диване няма да имам време да направя всичките 365 късмета
поздрави и прегръдки

The witch каза...

Мириам, благодаря. Надявам се да изненадаш половинката си с този романтичен жест. Успех!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.