неделя, 13 март 2011 г.

Хляб с овесени трици и маково семе

Това е рецепта за хляб с овесени трици и ленено семе на marabu от Гответе с мен. Благодаря за предоставената възможност да публикувам рецептата в моя блог стъпка по стъпка. Замених лененото семе с маково, сухата мая – с прясна и промених начина на приготвяне*.

Необходими продукти:
½ пак. (21 г) прясна мая или 2¼ ч.л. суха активна мая
2 с.л. мед или захар
375 мл (60+315 мл) топла вода
450 г брашно + още 50 г при прeмeсването
50 г овесени трици
1½ ч.л. сол
2 ч.л. маково семе
1 жълтък

Начин на приготвяне*:
Прясната мая, меда и 60 мл топла вода се смесват за 10 минути, до леко запенване.

Брашното се пресява в широка тава. Смесва се с овесените трици, солта и 1 ч.л. маково семе. В кладенче в средата се сипва течността с маята и останалата 315 мл топла вода. Замесва се тесто. 

 

Тавата с тестото, покрита с найлоново фолио, втасва 90 минути на топло или до удвояване на обема.
 

Премесва се на набрашнена повърхност с останалото брашно. Ако е необходимо се използва още около 50 г брашно. Оформя се хляб и се прехвърля в намаслена и набрашнена тава с размери 30/11 см и дълбочина минимум 7 см. Леко се набрашнява повърхността отгоре. Хлябът втасва, покрит с кърпа, за 45 минути или до удвояване на обема.


Маже се с разбит жълтък. Ръси се с 1 ч.л. маково семе. Пече се 40 минути при 200°С. Аз слагам решетката в средата на долната половина на фурната, защото отгоре нагрява по-силно, отколкото отдолу. След 15-та минута от печенето се покрива с алуминиево фолио, за да се избегне прегаряне отгоре.
 

 • Виж Тесто в хлебопекарна машина или Тесто за хлябове и питки.
 • В началото на месенето си помислих, че има нужда от още брашно, защото тестото беше по-воднисто и много лепнеше. Реших да не променям количеството на брашно в рецептата. Сетих се, че овесените трици се раздуват в течност. Действително поеха от водата и се получи прекрасно тесто за хляб.
* Установих, че тестото за хляб е по-втечнето, по-лепнещо от тестото за пити. След втори и трети успешен опит за този вкусен хляб препоръчвам да месите тестото в купа с миксер с приставките за тесто (спираловидните перки). Иначе ще лепне непрекъснато по ръцете и ще се налага да се прибавя брашно, а това ще доведе до сбит и тежък хляб. Нека втасва в купата, после изсипете във формата и т.н. по рецептата.   
 • Още за тесто за хляб и пити тук.
  .

  0 коментара:

  Публикуване на коментар

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

  7 от последните коментари

  Моята "сандъчена" градина, 2010 г.