вторник, 22 февруари 2011 г.

Болярска питка "Снежи"

Това е разкошна пита по търновска рецепта. Спомен от приятелка, затова носи второ име. Отвътре е мека и пухкава, а отвън - с уханна хрупкава коричка.

Необходими продукти:
1 кубче (40 г) прясна мая
ч.ч. топла вода
1 с.л. захар
1 кг брашно
2 с.л. сол
4 яйца (1 жълтък – за намазване)
400 мл вода
8 с.л. краве масло или свинска мас

Начин на приготвяне:
Маята се размива в топлата вода и захарта. Втасва 20 минути. Получава се леко запенване.

Брашното и солта се пресяват в широка тава. 
В средата се прави кладенче, където се сипва втасалата мая, разбитите яйца  и останалата вода. 

Меси се тесто върху набрашнена повърхност до гладко и еластично тесто. 
Дели се на 4 топки. 
Оставят се в намаслена тава, покрити с найлоново фолио на топло за 20 минути.

Подготвя се достатъчно работно място – едно за разточване на корите и второ за подреждането им една върху друга. Върху набрашнена повърхност всяка топка се премесва и оформя на кръгла кора с дебелина 5 мм. Колкото по-тънки са корите, толкова по-финна се получава питата. Редят се една върху друга като между тях се маже с разтопено масло или мас. Така подредените кори се навиват на руло и внимателно се усуква. Рулото се поставя във вид на охлюв в намаслена кръгла тава с диаметър 30 см. Повторно втасва до удвояване на обема около 1 час. 


Втасалата питка се маже с разбит жълтък. Пече се в загрята до 200°С за 50-60 минути. Ако започне да прегаря прекалено бързо отгоре – трябва да се покрие хлабаво с алуминиево фолио. Аз пека в средата на долната половина на фурната, защото в средата на цялата фурна отгоре се получава дебела коричка, а отдолу – не се препича. Готовото питка се пръска леко с вода и веднага се покрива с кърпа.
  • Продуктите трябва да са със стайна температура. 
  • Може да се прибави сирене между корите, но гладката повърхност на питката се нарушава.
  • Получава се пита с тегло над 2 кг. 
  • Още за тесто за хляб и пити тук. 
.

2 коментара:

Галя каза...

Благодаря за рецептата ! Толкова великолепно и вкусно нещо не бях правила много отдавна !

The witch каза...

Галя,
благодаря за доверието към моята рецепта, за хубавия коментар и за заделеното време да ми пишеш.
Пожелавам ти все по-вкусни приключения.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.