петък, 25 февруари 2011 г.

Свинско печено с мляко

Това ястие е характерно за италианската кухня. Макар да ви се стори, че свинско и мляко е необичайна комбинация, то резултатът на съчетаването им е крехко месо и възхитителен сос. 
Малко история: „Arista al Latte” е тосканското име за свинско, печено в мляко. Корените на този специалитет се отнасят в далечната 1430 г. Това е времето на Вселенския събор във Флоренция, когато се прави опит за уреждане на различията между гръцката и римската църкви. Тогава на гостите сервират печено в мляко свинско филе, подправено с розмарин, сол и черен пипер. Всички гърци възкликват: "Arista, Arista! (Добре, добре!)". И така името остава до днес в Италия.
Необходими продукти за 2 порции:
400 г чисто месо от свински бут
400 мл прясно мляко
магданоз, пресен или замразен

Необходими продукти за марината:
50 мл зехтин
с.л. винен оцет
1 скилидка чесън, счукана
½ ч.л. сух розмарин
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Месото се слага в дълбок съд за печене така, че да няма много място около него. 
Залива се с маринатата. 
Захлупва се и се прибира в хладилник за 24 часа като от време на време се обръща.


На другия ден в тавата с месото се сипва млякото. 
Пече се при 180°С за 1 час, без да се похлупва. 
Пече се още 30 минути при 200°С. 
Когато е готово се изважда в блюдо, покрива се с алуминиево фолио, за да остане топло.


Сосът. По време на печенето млякото се пресича, с решетъчна лъжица се отстранява от течността. Отнема се излишната мазнина от повърхността на течността. 
Прецежда се. Вари се бързо, докато не се получи гъст сиропообразен сос. 

Сервиране. Месото се реже на резени. Залива се със сос. Украсява се с магданоз. Гарнира се с варени моркови и броколи.
  • Източник: сп. Уверени в кухнята
П.С. Истинско удоволствие за мен са писмата със снимки от доволни читатели. Разбирам, че идеята се приема отлично и мисията на блога ми да подкрепя и вдъхва увереност на начинаещи кулинари е изпълнима. „Не е трудно, аз също опитах” „работи”. Днес ще демонстрирам силата на друга магия – приятелството и усмивките. Повод е това писмо, пристигнало на towerwitch.gmail.com, което ме изпълни с радост и удовлетворение

Еми, сърдечно ти благодаря за доверието към моите рецепти, за отделеното време и подкрепата. Бъди здрава и щастлива! Направи света около себе си красив и пъстър, ароматен и вкусен. Тогава той ще ши отвърне със същото!
Писмото от 4 юли 2011 г.
Здравейте. Казвам се Емилия.
От известно време следя Вашият блог.
Много ми допада - както начина по, който е оформен, така и прекрасните вкусотии, които споделяте с нас - любителите кулинари.
Реших да подкрепя идеята Ви " Не е трудно, аз също опитах" :-))
Приготвих свинско печено с мляко и.........със съпруга ми се влюбихме в този вкус.
Изпращам 2 снимки, ако имате желание - публикувайте ги в блога си.
За съжаление фотоапарата ми е съвсем, съвсем любителски, но...важно е желанието, нали !?
Желая Ви много успех и творческо вдъхновение, дано да съм ви донесла поне една усмивка с писмото си.
Еми
    .

    2 коментара:

    Angellove's Cooking каза...

    Тази рецепта съм сигурна че ще се посрещне с адмирации вкъщи!!! Непременно ще се пробва :)невероятно вкусно и крехко изглежда месцето!!!

    The witch каза...

    Мина, за мен ще бъде чест, ако използваш моята рецепта в своя блог с линк към кулата, естествено. Гарантирам ти, че ще получиш одобрителни отзиви от близките, опитали това ястие. Свидетелство е писмото и снимката на Ели. Смело пробвай рецептата! Успех!

    Публикуване на коментар

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

    7 от последните коментари

    Моята "сандъчена" градина, 2010 г.