петък, 4 март 2011 г.

Миниатюрни галантини

Galantine e френско ястие, което се приготвя от обезкостено месо от птици или риба. Оформя се като руло с богата плънка. Пече се бавно, увито в алуминиево фолио. Сервира се охладено и нарязано напречно.

Необходими продукти за 2 порции:
2 бр. (500 г) пилешко бутче, обезкостено 

Необходими продукти за І-ва плънка:
1 пласт топено сирене за тост-сандвич
2-3 с.л. пушено месо на ситни кубчета
2-3 с.л. спанак, задушен и изцеден
½-1 скилидка чесън, пресована
Сол и черен пипер на вкус

Необходими продукти за ІІ-ва плънка: 
2 кръгли резена луканков салам
2-3 с.л. пушено месо на ситни кубчета
1 триъгълник топено сирене
½-1 скилидка чесън, пресована
Сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
Месото се поставя в найлонова торбичка и леко се начуква.
Върху лист намаслено алуминиево фолио се разполага месото.
Посолява се с черен пипер и сол. 

В центъра се поставя като подложка или пласт топено сирене за І-ва плънка, или кръгли резени луканков салам за ІІ-ра плънка.
Останалите продукти за плънките се смесват и се разпределят върху подложките.

Месото се увива на руло.
Пече се 35 минути при 200°С.
Сервира се охладено и нарязано напречно. 

  • Замразени неопечени галантини може да се съхраняват до 3 месеца във фризер. Размразява се преди печене. 
  • Украсява се с резени портокал и ситен магданоз. 
  • Проверка на месото при печене: през фолиото с дървена клечка се прави пробождане в дебелата част на галантина, ако соковете, които изтичат са бистри – ястието е достатъчно изпечено.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.