петък, 11 февруари 2011 г.

Pineapple Upside Down Cake/Ананасова обърната торта

Тя е прекрасна със своите лъскави карамелизирани парченца ананас в комбинация с мек маслен блат. Съчетанието на вкусове е неустоимо – сладко, горчиво, леко кисело… Звучи неестествено, но в действителност носи много приятно усещане на небцето.  
Вече знаете, че един от предпочитаните от мен кулинарни виртуални кътчета е joyofbaking.com. Разхождам се там веднъж и ненадейно попадам на сладкиша, който правя от известно време, но все не остава парченце за снимка, за да публикувам тук. Бях изненадана и веднага се заех да проуча неговата история.  
Ето какво открих: Pineapple Upside Down Cake е торта, която ни връща в далечната 1920 г., когато консервите от ананас са последен писък на кулинарната мода в САЩ. До тогава пресният плод не е широко достъпен, поради високата си цена. В началото на 1900 г. Джим Доул основава ананасова компания на хавайските острови. Толкова драстично повишава реколтата на ананас, че се налага да предприеме консервиране на по-голяма част от плодовете. В крайна сметка така се стига до пренасищане на пазара с ананасови консерви. И както е характерно за всеки нов продукт, рецептите с ананас постепенно стават популярни в списания, вестници и готварски книги.  
Обърнатата торта е популярна в целия свят. Например във Франция се приготвя с ябълки и се нарича Tarte Tatin, а в Бразилия се използват банани и се казва Bolo de Banana.
Необходими продукти за тесто:
3 яйца
125 г захар
80 г краве масло
125 г брашно
1 пак. бакпулвер
Консерва от ананас – 340 г оцедена нетна маса

Необходими продукти за карамел:
20 с.л. захар
1 с.л. хладка вода
1 с.л. олио

Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват.
Добавя се поразтопеното масло със стайна температура.

Добавя се брашното, смесено с бакпулвера.

Захарта, водата и олиото се смесват в съд за карамелизиране.
Разбърква се периодично и се внимава да не се вгорчи карамела от прекалено силен огън или от по-продължително престояване.

С карамела се маже по дъното и стените на тава с диаметър 25 см.
Редят се 7 бр. шайби ананас: една в центъра и останалите около нея.


Излива се тестото.
Пече се 40 минути в загрята до 160°С фурна.
Изстива 10 минути в тавата.

Правят се няколко пробождания с вилица и се сиропира с ананасовия сок.
Тавата се захлупва с чиния за сервиране и внимателно се обръща в нея.
Готова е за консумиране.
  • Мажа дъното и стените на тавичката с меко масло, за да не залепне блата и да се обърне в чинията успешно без разкъсване.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.