събота, 12 март 2011 г.

Френски дресинг

Обичайно френският дресинг се приготвя от няколко основни съставки: лимонов сок, горчица и зехтин. В някои варианти деликатният вкус е допълнително обогатен с пресован чесън, а в други се постига мека и кадифена консистенция с прибавянето на сметана.

Необходими продукти
за ¾ ч.ч. (180 мл)
¼ ч.ч. (60 мл*) лимонов сок, прясно изцеден
1 ½ - 2 ч.л. сол
2-3 щ. черен пипер, смлян
2 ч.л. горчица
100 мл зехтин
* Аз използвах само ½ лимон - 40 мл лимонов сок и 20 мл студена вода.

Лимоновият сок, солта, пипера и горчицата се смесват.
Зехтинът се налива на тънка струя при непрекъснато разбъркване с пасатор/блендер.

           Френският дресинг е подходящ за салати от листни зеленчуци, варива или картофи. Е, все още няма безнитратни марулки на пазара, затова предлагам салатка за 2-ри ден от 90-дневната диета – бобови храни и варива.

180 мл френски дресинг 
е достатъчен за заливане на
3 порции картофена салата
приготвена от 1 кг картофи

Варят се 10-15 минути от кипването на водата.
Белят се. 
Режат се на кубчета.
Топли се заливат с дресинга.
Почиват 15 минути под капак, за да се смесят вкусовете.
.

2 коментара:

traiana каза...

Обичам сосове.Този изглежда вкусно:)Ще го пробвам!

The witch каза...

Траяна, сосът е много ароматен и екзотичен с този лимон като основно съставка.
Тъй като спазвам 90-дневната диета, често правя сосове за да овкусявам печените меса или салатите за белтъчния и въглехидратния ден.
Първоначално публикувах само сладки и тестени изделия, но вече отворих рубрики за основни и преди основни ястия, както и рубрика за вещици на 90-дневна диета.
Качвай се по-често до кулата, след като харесваш сосове.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.