вторник, 15 март 2011 г.

Варено пиле с бял млечен сос

Птичето месо притежава редица предимства пред другите видове храна. Освен ниско съдържание на мазнини, то е много бедно на сухожилия (съединителна) тъкан, поради което много леко и напълно се смила от стомаха. Подходящо е за деца, защото не натоварва храносмилателните органи.  
Предлагам да опитате тази рецепта от раздел "За деца" на книжката „52 рецепти за ястия от пилешко месо”. Крехкото варено месце се сервира с ароматен сос – кадифено съчетание на мляко и пресни зеленчуци.

Необходими продукти:
400 г пилешко филе
½ глава лук
1 морков
черен пипер
сол
2 с.л. олио
2 с.л. брашно
1 яйце
60 г кисело мляко
¼ лимон, сок
магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:
Пилешкото филе се залива с гореща вода.
След кипване се добавят лука и моркова, нарязани на ситно и черния пипер.
Вари се на умерен огън до готовност.
Месото се изважда от бульона, реже се на порции.
Бульонът се пасира. 

В загрятото олио се слага брашното, бърка се.
Почти веднага се разрежда с пасирания бульон – 500 мл.
Разбива се до гладък сос.
Ври 5 минути и се сваля от котлона.

Прибавя се лимоновия сок.
Яйцето се разбива в киселото мляко.
В яйчената смес се прибавя от топлия бульон като непрекъснато се разбърква.
Когато яйчената смес и бульонът уеднаквят температурите си, яйчената смес се сипва в бульона. Това се прави, за да не се пресече яйчената смес в топлия бульон.
Месото се връща в соса. 
.

4 коментара:

Габи каза...

Звучи много вкусно :) Записвам си я.

The witch каза...

Габи, гарантирам ти невероятно сосче. Морковите и лукът предават силен аромат, а млякото - мекота и кадифен вкус.
Благодаря за одобрението. Това ме мотивира към нови предизвикателства. Особено с рецептите от старите книги. Не бива да ги забравяме.

Надето каза...

Страхотна идея ,аз приготвям по подобна рецепта пиле фрикасе ,атава невероятно вкусно и съм сигурна ,че и така приготвено ще е божественно ...
Ще опитам рецептата и то още днес!

The witch каза...

Да, и аз приготвям фрикасе с яйце и кисело мляко. Въпреки че според готварските книги се приготвя с прясно мляко. Разликата - този бял млечен сос се приготвя на основата на бульон, в който е варено пилето с лук и моркови, а те придават невероятен аромат.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.