четвъртък, 17 март 2011 г.

Сос Роберт и сос Шаркютиер

Sauce Robert е класически френски кафяв сос. Приготвя се от ситно нарязан лук, задушен в масло, вари се с бяло вино, подправя се със захар и горчица. Подходящ е свинско, телешко и пилешко печено месо, особено на скара.  
Sauce Robert е един от най-старите френски сосове. През ХІХ век Marie-Antoine Careme систематизира 78 вида сос. Само два от тях: sauce Robert и sauce Remouladе са публикувани преди това – в готварски книги от 1651 г. и 1691 г.

Необходими продукти:
25 г (2 с.л.) масло
85 г (2 глави, средни) лук
170 мл бяло вино
115 мл сос от печено*
115 мл доматен сос
¼ ч.л. пудра захар
25 г. горчица

Начин на приготвяне:
Лукът се задушава в маслото до зачервяване.
Залива се виното. Вари се докато остане 2/3 от обема.
Прибавят се сосовете. Къкри 10 минути.
Сваля се от котлона. Прецежда се.
Прибавя се захар и горчица. Разбърква се добре с вилица.
 

* Имам тиган-скара, в който пека пилешките пържолки. След изпичането им наливам 100 мл гореща вода. Това правя много внимателно на тънка струя, защото тигана е горещ и пръска. Леко разкращам водата по тигана, за да поеме течността, останала от печенето. Но без да бъркам, за да не се отлепят загорели елементи и да вгорчат водата. Така получавам сос от печеното. 
  • Получава се около 200 мл сос. 
  • За сос Шаркютиер: към 200 мл сос Роберт добавете 5 кисели краставички, нарязани на дебели ивички.
  •  Източник: Пържени и печени на скара ястия, с. 125 и с. 128.
.

3 коментара:

Надето каза...

http://recepti-petia.blogspot.com/2011/04/blog-post_5592.html#comment-form

Тук е използвна твоя снимка ,към свсем друга рецепта ...като е преписана за авторска ...

The witch каза...

Надя, благодаря за сигнала.
За първи път ми се случва такова нещо.
Да се радвам ли, че снимката ми се харесва?
Или да се сърдя, че е копирана неправомерно?
Надявам се младото момиче, списващо този блог да не допуска повече подобна грешка. е, все от някъде човек се учи, за да не допуска грешки.
Успех. Приятна нова седмица.

Надето каза...

Привет отново!
Това момиче е публикувала много чужди трудове има от блоговете на Димитрана ,на Пепчо... и още много други .
Не мисля ,че това е правилно !
Но за съжаление не знам какво може да направим за да спрем всичко това :)))

Хубави дни! :))

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.