понеделник, 21 март 2011 г.

Хляб с прясно мляко

Този хляб е изключително ароматен и пухкав отвътре, а в същото време има апетитна златиста хрупкава коричка. Следвайте уханието при изкачване на витите стълби към кулата. Повярвайте ми, струва си усилието и отделеното време.


Необходими продукти:
½ пак. (21 г) прясна мая
10 г захар
375 мл прясно мляко
100 + 400 г брашно
1 ч.л. сол
50 г краве масло

Начин на приготвяне:
Маята се размива в топлото мляко заедно със захарта в купа, 
в която ще се меси с миксер и приставките за тесто (спираловидните).
Добавя се 100 г брашно, разбърква се добре.
Покрива се с кърпа, оставя се на топло за 20 минути.

Останалото пресято брашно и солта се прибавят към закваската.
Добавя се мекото масло. Меси се до еластично тесто.
Покрива се, втасва 30 минути на топло място.



Тава с размери 30/11 см и дълбочина минимум 7 см се намаслява и набрашнява. 
Сипва се втасалото тесто*.
Покрива се, втасва 60 минути.

По повърхността на втасалия хляб се прави надлъжен разрез с остър нож. 
Маже се с вода.

Пече се в загрята фурна на 200°С за 45 минути
като на пода на фурната се поставя съд с гореща вода. 
В последните 15 минути съда се маха, за да хване хлябът хрупкава коричка и отдолу. 
Ако прегаря бързо отгоре се покрива хлабаво с алуминиево фолио – след първите 15-20 минути.
*Аз не премесвах повторно тестото, а изсипах от купата на миксера направо в тавата за печене, преди повторното втасване. 
  • Още за тесто за хляб и пити тук.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.