четвъртък, 31 март 2011 г.

Медена торта "Раз-два-три"


Няма нужда да разказвам за меда, нали? Всепризнат факт е неговата лечебна стойност, както и това, че е фантастичен подсладител за кремове, бисквити, торти и различни сладкиши. Ето защо преминавам бързо към предисторията на тази рецепта.  
В нашето семейство медът е на почит, затова често се налага да търся нови и нови медени рецепти. Веднъж разпитвайки „чичко Гугъл” за Honey cake, попаднах на медена торта в този сайт http://jeenaskitchen.blogspot.com/.  
Направих някои промени в състава на продуктите и основно в начина на приготвяне. Първо: стори ми си безсмислено да купувам цяла кутия кондензирано мляко, заради 4 лъжички и го замених с кисело мляко, още повече рецептата изисква сода бикарбонат, а тя традиционно се свързва с киселото мляко. Второ: реших, че на медено тесто подхожда повече канела, отколкото ванилия. Накрая: вместо маргарин прибавих олио. И така, готовото тесто изсипах в кръгла тортена форма с диаметър 18,5 см и височина 7,5 см.  
Действително, медената торта се оказа неустоима с прекрасното съчетание на ароматен меден блат с красив златисто-кафяв цвят и кремообразeн желатинов пълнеж с лек кисел привкус.
Необходими продукти за блата:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
ч.ч. (100 г) кафява захар
2 яйца
4 с.л. (80 г) кисело мляко
½ ч.л. сода бикарбонат
5 с.л. (130 г) мед
ч.ч. (80 мл) олио
1 ч.ч.
(140 г) брашно
½ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
пудра захар за поръсване

Необходими продукти за пълнеж – желирано кисело мляко:
1 коф. (400 г) кисело мляко 2%
1 коф. вода
2 пак. желатин
10 с.л. захар или мед на вкус
капки лимонов сок или малко настъргана лимонова кора

Начин на приготвяне:

Приготвяне на блат
Захарта и яйцата се разбиват до пухкава смес.
Последователно се добавят шупналото със сода мляко,
медът,
олиото
и сухите съставки,
като се разбърква добре след всяко прибавяне.


Пече се в намаслена и набрашнена форма (или покрита с намаслена хартия за печене) с диаметър 18,5 см и височина 7,5 см*.
І етап на печене: при 200°С за 10 минути.
ІІ етап на печене: при 170°С за 15 минути.
Блатът изстива във формата 10 минути.
Изважда се и се доохлажда върху решетка.

Приготвяне на пълнеж – желирано кисело мляко
В дълбока купа се миксира киселото мляко, водата и избрания подсладител.
Желатинът набъбва в 60 мл. вода.
Разтваря се на водна баня без кипене или за кратко в микровълнова печка.
Прибавя се към млечната смес и се миксира. 

Сглобяване на тортата
Изстиналият блат се реже на 3 пласта**.
Всеки пласт се слепва със следващия чрез полужелираното кисело мляко.
Накрая се завършва с последен млечен слой или се ръси с пудра захар.
Необходимо е тортата да престои един ден в хладилник, за да се компилират ароматите и вкусовете. 

* Една доза от необходимите продукти е достатъчна, за да изпечете блат в правоъгълна форма с размери 30/11/7 см. В този случай ще получите симпатични медени пастички.
** Ускорих изстиването на блата като го покрих и оставих навън на студено за 4-5 минути.

  • Меденият блат е достатъчно подсладен, затова оставите пълнежа с леко кисел вкус, за да постигнете страхотно съчетание. 
  • Вместо желирано кисело мляко може да използвате пълнеж от заквасена сметана и крема сирене. Предлагам ви и трети вариант – разбита течна сметана, но изберете такава без захар. 

Сърдечно благодаря на Соня (Моето сладко хоби) за писмото и снимките за „Не е трудно, аз също опитах”:

Здравей, ще повторя, че много ми допадна твоят блог заради подробните и точни описания на приготвянето на различните рецепти. А и не са сложни за изпълнение. Направила съм вече доста неща, но не всичко съм снимала! Изпращам снимки от някои мои ястия по твои рецепти за рубриката ти "Не е трудно, аз също опитах".
Вариация на тема ''Медена торта Раз-два-три''. Моята форма с пръстен е по-голяма и затова разрязах блата само на 2 части, а в крема добавих малко крем сирене и плодове.


Соня, справила си се чудесно. Радвам се, че си зарадвала своите близки с изделия по мои рецепти. Харесва ми това, че си добавила във всяка нещичко от себе си. 
Пожелавам ти нови и успешни кулинарни приключения.
      .

      9 коментара:

      FP каза...

      Your blog is interesting, has left a great impression.
      Best wishes
      Jonas

      The witch каза...

      Thanks for the good
      comments.
      I wish success.

      Lety каза...

      Чудесно предложение е тази торта!
      Отбелязвам си я опитване :)
      Сърдечен поздрав!

      Диана каза...

      Ооо чудесно е това торте!!! Ще се пробва непременно :)
      Поздравления!

      The witch каза...

      Lety и Диана, благодаря за коментарите.
      Няма да останете разочаровани от тортата.
      Правя я вече няколко пъти.
      Изпратете ми снимки, ако искате, за да ги публикувам тук.
      Нека повече дами разберат колко лесно е да се готви.
      Нека окуражим повече начинаещи кулинари.
      Приятна почивка в края на седмицата.

      Надя каза...

      жестока торта, ще се пробва при първа възможност.поздрави и хубав остатък от уикенда

      The witch каза...

      Надя, благодаря за оценката. Е, чак жестока да е тортата... Просто едно леко и свежо пролетно-лятно решение за любители на тортички.
      Приятен ден!

      Elena /Моите хобита - блогът на Елена/ каза...

      Много добре се е получило! Промените в рецептата, които си направила са съвсем логични и разумни. :) Поздрави - Ели.

      The witch каза...

      Елена, радвам се, че си надникнала в кулата. Тази тортичка е съвсем елементарна и всекидневна. Не може да се сравни с твоите мини-произведения на изкуството. Публикувах я, за да се мотивират начинаещи сладкари. Надявам се мисията на моя блог да работи успешно.

      Публикуване на коментар

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

      7 от последните коментари

      Моята "сандъчена" градина, 2010 г.