събота, 5 март 2011 г.

Rösti/Картофени кюфтета

Рьощи / Rösti е национално швейцарско ястие. Първоначално се появява като закуска на земеделските производители от кантона Берн, но днес е широко популярно в цяла Швейцария и Западна Европа като гарнитура към основни ястия.
Приготвят се главно от настъргани варени или сурови картофи, масло, сол и черен пипер. Оформят се кръгове с различни размери от 3 до 12 см в диаметър и 1-2 см дебелина. Най-често се пържат или пекат на фурна.  
Въпреки, че традиционните рьощи се приготвят само от картоф, понякога се добавят допълнителни съставки – бекон, лук, сирене, ябълка, пресни зелени подправки, което определя регионалните варианти на ястието.  
Рецептата, която предлагам е за картофени кюфтета, към които като закачка е прибавено пушено месо. Подходящи се за сервиране към печено на скара месо, стига не не спазвате режим за разделно хранене като мен.

Необходими продукти 
за 16 броя:
800 г картофи
100 г пушено месо
1 белтък
Сол
Черен пипер

Начин на приготвяне: 
Картофите се варят необелени. 
Изцеждат се и се прибират в хладилник.
На следващия ден се белят.
Настъргват се на едро ренде.
Добавя се пушеното месо, нарязано на дребно.
Слага се белтъка.
Разбърква се без прекалено притискане.
Овкусява се със сол и черен пипер.

Пържи се в горещо олио до златист цвят от двете страни. 

Изцеждат се върху плътна хартиена салфетка.
Поднасят се както като гарнитура, така и като основно ястие.
 
  • Вместо пушено месо може да се прибави сирене или кашкавал. 
  • Колкото по-охладена е сместа, толкова по-вкусни се получават рьощите, защото поемат по-малко мазнина.
  • Получават се 16 броя картофени кюфтета с диаметър 5 см и дебелина 1-1,5 см.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.