понеделник, 4 април 2011 г.

Лесни кроасани

Подобно на мнението ми за еклерите, смятах че кроасаните са капризни и изискващи сладкиши. Отдавна зная, че малките зелчици са толкова лесни за изпълнение, колкото обикновените бабини курабийки (въпреки, че самите курабийки у дома са все още мисия невъзможна, така и не открих подходяща рецепта, но упорито опитвам). С любезното разрешение на Йоли публикувам първия си опит за кроасани.  
При достатъчно желание нежната френска кифличка, чиито мирис, вид и вкус пречупва и най-упоритото детско злоядство, може да се направи и в домашни условия. Насладете се и вие на топлите домашни сладкишчета.
Малко история... Кроасанът е кифла от многолистно тесто във формата на полумесец. За първи път кроасани се изпичат през 1683 г. по време на турската обсадата на Виена. Легендата разказва, че местните хлебопекари предупредили охраната на града за промъкващите се в подземните канали турци, с което спасили града и обсадата била свалена. Според историята кифличката с форма на полумесец е измайсторена във Виена по повод победата на австро-унгарците над османската армия на Мустафа и наречена от австрийците "рогче".
През 1770 г. Мария-Антоанета, австрийска принцеса и съпруга на Луи ХVІ, пренася рогчето във Франция, където го кръщават croissant – думата за полумесец. Едва тогава започва истинската история на кроасана, превърнал се в един от символите на френската автентичност.
В края на ХІХ и началото на ХХ век френските хлебари преоткриват кроасаните и заместват използваното дотогава тесто с многолистно. Те налагат предварителното втасване на тестото и неколкократното му охлаждане и разточване с добавка на масло, с което става едно от олицитворенията на френската кухня. Домашните кроасани тук са неопровержимо доказателство на старата теза за трите тайни на френската кухня: масло, масло и още масло.
Френските майстори сладкари твърдят, че за да се направи добър кроасан, трябва да се спазят около петдесет параметра. Най-важните от тях обаче са качеството и количеството на маслото и брашното, времето за втасване на тестото, температурата на печене и, разбира се, правилното оформяне.
 
Начин наприготвяне:
500 г брашно
200 + 50 мл топла вода
10 г сол
50 г захар
20 г прясна мая

65 +65 г краве масло за намазване

Начин на приготвяне:
Маята се смесва с 50 мл топла вода, 2 с.л. захар, 2 с.л. брашно за 10-15 минути до образуване на пухкава смес.
В широка тава се разпределя брашното.
В средата се прави кладенче, където се сипва водата, сместа на маята и солта.
С въртеливо движение се поема от брашното към течността.
Замесва се меко и еластично тесто.
Почива 10-15 минути.

Разточва се квадрат 40/40 см.
Маже се с меко масло от първата доза.
Прегъва се на две.
Маже се с меко масло.
Прегъва се отново на две.
Маже се с меко масло.
Прегъва се на две до получаване на кубче.
Маже се с меко масло.
Престоява във фризер за 30 минути.


Повтаря се действието с прегъването и мазането с масло.
Повторно престоява във фризер за 30 минути.

Разточва се кръг с диаметър 50 см.
Реже се на 4 четвъртинки, а всяка на 4 триъгълника.
В широката част се поставя избраната плънка – сирене, кашкавал, шунка, шоколад или плод от сладко.


Завиват се 16 кроасана.
Маже се с разбито яйце.
Пече се при 180°С за 20 минути.


 

Източник: Вкусно с Йоли

.

8 коментара:

Йоланта Делибозова каза...

Лелееееееееееее ............ страхотно е това!!!! Толкова подробно си обяснила всичко,толкова достъпно и изпълнимо за всеки,който види това! Благодаря ти!Зарадва ме още в понеделник сутринта.Хубава ще ми е седмицата.А на вас да ви е сладко с апетитните кифлички.

ellyganova каза...

Много добре изглеждат!
Аз все се каня да се пробвам и все ме е страх, че нищо няма да се получи. Записвам си рецептата и някой ден, когато имам повечко време, ще се пробвам :)
Поздрави и хубава седмица!

The witch каза...

Йоли и Ели,благодаря за положителните коментари.
Кроасаните в действителност са още по-хубави.
Жалко, че нямам по-добър фотоапарат.

За мен най-важния критерий за това, че моите кулинарни творения са сполучливи и вкусни е синът ми. Днес той излапа без покана двата кроасана, останали от вчера - нещо, което не се е случвало, защото предпочита само прясно изпечени изделия. Отделно, рядко одобрява нещо приготвено от мен, което вече е опитал, но купено от магазина. Донякъде това е характерно за съвременните тинейджъри - рожба на трансформираното ни като консуматорско общество.

Смело, Ели. Не е трудно в домашни условия да направиш кроасани. Успех!

Анонимен каза...

Кроасаните са чудесни ,но имам въпрос, докато втасваха, ги сложих в леко загрята фурна на 50 градуса и маслото се разтопи и протече в тавата, нормално ли е това???!!! Също така ми се сториха малко сухи, така ли е в действителност!!Изпълних рецептата ти стъпка по стъпка, но може нещо да съм объркала.
Благодаря ти предварително
Буба

The witch каза...

Буба, кроасаните престояват 2 пъти по 30 минути във фризер. Накрая, след като са вече оформени като полумесец, престояват покрити с найлоново фолио и кърпа до удвояване на обема си.
Предполагам, че в твоя вариант са станали сухи, защото си ги втасвала принудително във фурната и маслото е изтекло. Така мисля.
При мен се получиха страхотно. Надникни във Вкусно с Йоли, за да видиш нейният резултат.
Желая ти успех.

сладко-солени експерименти каза...

Много вкусни кроасани!

сладко-солени експерименти каза...

Много вкусни кроасано

The witch каза...

Работлива мецанке, благодаря! Желая ти успех в сладко-солените експерименти!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.