четвъртък, 7 април 2011 г.

Пиле за коронация

Това ястие е специално измислено за коронацията на кралица Елизабет ІІ през 1952 година. Съвременната му версия използва прясно манго и сос от манго вместо кайсиите от оригиналната рецепта.  
Познатото и обичайно пилешко месо е обогатено от екзотичния вкус на мангото и пикантния аромат на кърито. Приятно усещане за сладост оставят стафидите. Необичайната комбинация от продукти предава на ястието специално значение. Приготвено към менюто в средата на седмицата ястието представлява един своеобразен кулинарен и релаксиращ остров в делничното ежедневие.


Необходими продукти:
1 голямо манго, добре узряло
50 г стафиди
1 кг пилешки гърди
150 мл майонеза
1½ ч.л. къри
1 с.л. сос от манго
1 ч.л. лимонов сок
сол и черен пипер
100 г кашу



Начин на приготвяне:

Пилешкото месо се сварява. Отстранява се кожата. Реже се на ивички. Аз варя месото от предната вечер, защото се реже по-лесно.

Мангото се бели. Пулпата от двете страни на продълговатата костилка се орязва и реже на тънки резени и ивички.

Майонезата се овкусява с кърито, соса от манго и лимоновия сок. Подправя се.

Пилешките и плодовите ивички и стафидите се смесват в голяма купа. 


Излива се майонезената смес.


Обърква се добре.


Поднася се върху легло от зелена салата.


  • Използвайте черни стафиди, за да се открояват по-добре на фона на светлата смес.
  • Използвайте майонеза без силни аромати, за да не превземе основните.
  • Вместо сос от манго използвайте около 3 с.л. блендирани неугледни крайчета от плода.
  • Не използвах кашу, по ред причини.
  • Нека ястието престой 1 час, за да се компилират по-добре ароматите на отделните съставки.
Източник: сп. „Уверени в кухнята”.
.

6 коментара:

Dani каза...

Обичам манго и тази рецепта е много харесвана у нас :)
Благодаря ти че ми я припомни!/само не слагам стафиди/
Поздрави и хубав ден!

Nadia каза...

Пилешко и манго-два любими продукта в къщи :) Задължително ще пробвам!

The witch каза...

Ще се радвам да споделите вашия опит по тази рецепта.
Няма по-добро признание на приноса на този блог за фоторецепти за начинаещи.
Хубав ден!

Анна каза...

Нещо ново за мен! Ще пробвам задължително! :) Поздрави!

ellyganova каза...

Много интересна екзотична рецепта! Не съм пробвала нещо подобно и ще ми бъде интересно да опитам.

The witch каза...

Ани и Ели, ястието наистина има екзотичен вкус.
Очаквам вашите отзиви, след като го приготвите и опитате лично.
Успешна нова седмица!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.