понеделник, 11 април 2011 г.

Бананово-медена торта

Това е тортата, която приготвих за рождения си ден преди броени дни. За първи път правя празничната си торта сама. До сега съм разчитала на богатия избор в сладкарниците. Реших, че не може една толкова активна в последно време сред кулинарното интернет пространство вещица да не направи уникална и единствена торта за собствения си празник.
И така, тортата изглежда скромна и семпла на външен вид, но аз ви гарантирам невероятен вкус. Всяка една от водещите съставки в отделните й елементи – меден блат, яйчен крем, пресни банани и шоколадова глазура, се съчетава в ароматна и вкусна комбинация, която ще стане любима.  
За тази торта са необходими два дунапренови медени блата, пухкав яйчен крем с добавки от шоколад и желатин, банани и невероятно кадифено шоколадово покритие GANACHE. Изписаните продукти са достатъчни за един блат с диаметър 25 см, така че си набавете двойна доза от тях. Кремът и покритието стигат за гарниране на торта с диаметър 25 см.
Необходими продукти за 1 блат с диаметър 25 см:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
½ ч.ч. (100 г) захар
2 яйца
4 с.л. (80 г) кисело мляко
½ ч.л. сода бикарбонат
5 с.л. (130 г) мед
ч.ч. (80 мл) олио
1 ч.ч.
(140 г) брашно
½ ч.л. бакпулвер

Необходими продукти за яйчен крем:
500 мл прясно мляко
125 г захар
1-2 праха ванилия
3-4 жълтъка
1 яйце
75 г царевично нишесте
50 г бял шоколад
1 пак. желатин
65 г краве масло

6-7 банана

Необходими продукти за шоколадова глазура GANACHE:
100 г натурален шоколад – кувертюр
100 мл течна готварска сметана
1 ч.л. краве масло или кулинарен маргарин
2 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Приготвяне на блат
Захарта и яйцата се разбиват до пухкава смес.
Последователно се добавят шупналото със сода мляко,
медът,
олиото
и сухите съставки,
като се разбърква добре след всяко прибавяне.
Пече се в намаслена и набрашнена форма (или покрита с намаслена хартия за печене) с диаметър 25 см.
І етап на печене: при 200°С за 10 минути.
ІІ етап на печене: при 170°С за 15 минути.
Блатът изстива във формата 10 минути.
Изважда се и се доохлажда върху решетка.
Със същите продукти и по описания начин се приготвя втори блат.


Приготвяне на крема:
Яйцата, жълтъците, захарта, ванилията и нишестето се разбиват в тенджера, в която след това ще се вари крема.
Млякото се затопля.
Към яйчената смес постепенно, по-малко с черпак се добавя от топлото мляко.
Отново се връща на котлона.
Вари се до гъст крем на тих огън 15-20 минути.


Добавя се шоколада, начупен на парченца.
Бърка се до разтапянето му.
Изсипва се желатинът, направо от пакетчето.
Разбърква се до хомогенна смес.
След като изстине достатъчно се прибавя мекото масло.
Миксира се.
Докато кремът изстива, периодично се разбърква, за да не хване коричка.


Сглобяване на тортата
В чиния за сервиране се разполага първия меден блат.
Задължително трябва да е охладен.
Поставя се сладкарски ринг като се затяга според диаметъра на блата.
Разпределя се половината крем.


Бананите се белят и режат на две.
Разпределят се във вид на концентрични окръжности с център – центъра на блата така, че когато тортата се реже да се получат кръгли напречни плодови разрези.


Разпределя се останалата половина от крема.
Поставя се втория блат.
Така стегната в сладкарски ринг, тортата остава в хладилника поне 8 часа.


Приготвяне на шоколадова глазура GANACHE:
Шоколадът, нарязан на малки парченца, се поставя в средно голяма купа от неръждаема стомана.
Сметаната и маслото се загряват в тенджера до завиране.
Изливат се върху шоколада.
Сместа престоява 3-5 минути.
Разбърква се енергично, докато се получи еднородна и гладка смес. 


Повърхността на тортата се залива с полустегнатата шоколадова глазура като се оставя да се стича по страните.




Необходимо е тортата да престои един ден в хладилник, за да се компилират ароматите и вкусовете. 

Сърдечно благодаря на Деси за снимките, изпратени за „Не е трудно, аз също опитах!”. Радвам се, че моите рецепти са реализирани в твоя дом.

Това е писмото от Деси:
Здравейте, казвам се Десислава и скоро попаднах на вашия чудесен блог. Искам да изкажа огромното си възхищение от прекрасните рецепти и идеи, но най-вече съм впечатлена от точното и ясно обяснение на рецептите. Аз от скоро съм в кулинарната магия, често голямото ми вдъхновение преминава в тъга по несполучливия резултат:)) но това в никой случай не ме отказва - дори напротив.
Та по конкретната тема - от както ви открих успях да приготвя две от предложенията - до преди малко се забавлявах с еклерчетата, а преди време с малко импровизации - приготвих бананово-медената торта. Може да се каже, че дори и при моите умения се получиха доста добре, поне като вкус:)
Ще приложа и няколко снимки, но поради качеството и резултата може би е по-добре да не се показват на друго място, просто исках да знаете че в мое лице имате още един последовател и верен почитател:)
Благодаря още веднъж за чудесните напътствия, ако имам пак добър резултат ще споделя отново.
Лека вечер:)
Деси, привет! Благодаря за приятелското  писмо и оказаното доверие. Радвам се, че моите рецепти ти харесват. Създадох блога си с идеята да съм полезна на младите кулинари. Самата аз много от рецепти изпълнявам за 1 път. Най-важното е да сме уверени в това, което правим.
Еклерите и тортата са се получили много добре. Не се отказвай дори при неуспешни опити. Не забравяй, че и на най-опитния кулинар може да се случи нещо непредвидимо.
Благодаря за второто писмо с разрешение да публикувам снимките ти. Желая ти успех!



И отново да се убедим, че не е трудно да приготвиш Бананово-медената торта
С огромна радост и нескрито задоволство публикувам писмото на Даниела, пристигнало за „Не е трудно; аз също опитах” на 15 януари, благодарение, на което седмицата ми започна оптимистично и вдъхновяващо:
„Здравей! Направих медено-банановата торта за първия рожден ден на моя син, стана уникална на вкус и всички много я харесаха, за което благодаря.”

Даниела, аз също сърдечно ти благодаря за доверието към моята рецепта, за заделеното време да ми изпратиш снимките и тези мили думи.
Първият рожден ден е събитие с изключителна важност в живота на малкото човече и неговите близки. Пожелавам на теб и твоето семейство много здраве и късмет. Нека малкият малчуган расте щастлив, окрилен от вашата любов и грижа! А на теб специално пожелавам нови кулинарни приключения и удовлетворения!
.

10 коментара:

Ивейн каза...

Честит рожден ден! Здраве, щастие, късмет и пълна книга с вещерски рецепти и безброй омагьосани! Знаеш, че най-много ме привличат сладките неща и ето, че отдалеч подуших аромата на твоето изкушение!

Dani каза...

Честит Рожден Ден !
С пожелания за много здраве и поводи за усмивки с любимите ти хора!
И още много заклинания в кулата за вкуснотийки!

Dimitrana S. каза...

Разрезът е невероятно апетитен! Браво!

Поздравления и за тортата, и за личния празник!
Пожелавам добро здраве, хубав късмет, много обич, усмивки, успех и безброй още поводи за вкусотии :-)

Maria Miteva-Christou каза...

Честита Рожден Ден и от мен - на патерици!!!
:)
Желая ти много здраве, късмет и лично щастие!

Тортето ми изглежда много вкусно!

Поздрави!

The witch каза...

Ивейн, Дани, Димитрана, Мария, благодаря за пожеланията за рождения ми ден.
Опитайте тортата. Ще останете много доволни от интересното съчетание на вкусове.

ellyganova каза...

Честит рожден ден с малко закъснение, но с най-добри пожелания!
Тортата е страшно изкусителна. Ще си мечтая за нея...

Ваня каза...

Невероятно вкусна торта ,с която зарадвах всички гости на рождения си ден.Благодаря за апетитната идея!!!

The witch каза...

Ваня, благодаря за отделеното време да напишеш тук своя отзив. Ако си снимала тортата, ще ми е приятно да видя снимките. Благодаря.

Анонимен каза...

Браво, силно впечатлена съм!

The witch каза...

Бананово-медената торта има вълшебен вкус. Съжалявам, че когато я приготвих имах толкова много ангажименти - тридневно гостуване на роднини по повод рождения ми ден и всичко свързано с настаняването, изхранването и приятното прекарване на времето, че не успях да украся подобаващо тортата. Естествено освен не малкото на брой свещички, които по женски скрих и не показах в снимка тук.
Идеята за украса на Деси с карамелизирани лешникови ядки е чудесна. Очаквам нови...

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.