петък, 15 април 2011 г.

"Игра с огъня" или пържола „Диана”

Пържола „Диана” е австралийско атрактивно ястие, в което задължително се използва фламбирано филе. Всяко крехко месо също е вкусна алтернатива. Фламбирането е забавна "игра с огъня", подобно на печенето на скара, което създава оригинална атмосфера. За да е безопасна тази операция се спазват няколко основни правила: алкохолът да не се налива от бутилката, а от чашка или кафениче от разстояние 25-30 см; за запалка се използва дълга клечка, фламбира се в масивен тиган.

Необходими продукти за 4 порции:
100 г краве масло
1 малка глава лук, нарязана на много ситно
4 филета по 175 г.
75 г гъби, нарязани*
сол и черен пипер
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. устърски сос (замених със соев сос)
1 щипка пудра захар
4 с.л. коняк
2 с.л. магданоз, ситно нарязан

Начин на приготвяне:
Половината масло се стопява в тиган.
Сотира се лукът за 2 минути.
Изважда се от тигана и се държи на топло.

Огънят се засилва.
Филетата се пържат от двете страни по 1-2 минути до покафеняване.


Добавя се останалото масло и гъбите.
Лукът се връща в тигана.
Обърква се добре.
Подправя се.

Лимоновият сок и устърският сос се прибавят.
Ръси се захарта.
Кипва се.

Полива се с конякът и бързо се пали.
Пламъците се оставят да изгаснат.
Добавя се магданозът.


* На снимките липсват гъби, защото нямах под ръка.


Източник: сп. „Уверени в кухнята”.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.