неделя, 17 април 2011 г.

Козунак от старите готварски книги

Има толкова много рецепти за козунаци. Аз ви предлагам една, която е изпитана през годините от редица поколения - от старата готварска книга „Съвременна домашна кухня”, издадена 1975 г. Преди да запретнем ръкави и да нахлупим островърхата шапка - нещо интересно и любопитно...
Великден е най-светлият и най-важният религиозен празник в православното християнство. В миналото, когато нашият народ е бил предимно селски, великденските празници са били не само дни на радост, но и време, през което са се изпълнявали различни ритуали, чиито корени се губят далеч в дълбоката езическа древност. Седмицата предхождаща Великден, е известна като СТРАСТНАТА СЕДМИЦА или Страстната неделя. За православните българи най-важни са срядата, четвъртъка и петъка.
ВЕЛИКА СРЯДА се нарича срядата от Страстната седмица. През този ден не се вършела никаква женска работа, т.е. не се тъкало, предяло, шиело, перяло и т.н. В някои краища ходели в планината за здравец, които после връзвали на малки букетчета, за да го раздават на следващия ден на роднини и съседи за здраве.
На ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК още преди изгрев слънце, се слагали две червени яйца в сито, постлано с ален плат. Поставя ли се на източно изложение, за да ги „види” Слънцето, след като изгрее. Вечерта занасяли няколко яйца в черквата и ги оставяли пред иконите. Тези яйца след това занасяли на нивата или лозето и ги закопавали в земята, за да има плодородие. Само едно се запазвало пред домашната икона през цялата година. От Велики четвъртък съгласно православната традиция започват онези четвъртъци, които продължават да Спасовден (Възнесение Христово). През тези 7 четвъртъка хората не се трудели нито на полето, нито вкъщи.
Тъй като Велики четвъртък е голям християнски празник, никой нищо не работел. Мъжете прекарвали деня около воловете, колата и кошовете и се занимавали с дребни поправки. Жените прекарвали цялото си време у дома. Боядисвали яйцата, месели и печали обредните хлябове и други хлябове за Великден.
На РАЗПЕТИ ПЕТЪК народът не работел нито на полето, нито у дома. Момите и булките пишели великденските яйца. В народните представи писаното яйце стаяло много по-високо от обикновеното великденска яйце, защото то било правено с много повече любов и старание.  С писаното яйце не се чукали, то не било за ядене, а само за гледане и радост – от там идва изразът „гледам някого като писано яйце”. Във всяка шарка момата или булката освен вещината си влагала сърцето и чувствата си. Рисунките и орнаментите символично изразявали радост, любов, здраве и други благопожелания. Чрез тези шарки любимият или съпругът е трябвало да узнае за чувствата в сърцето на момата или булката. Докато се пишели яйцата се пеели любовни песни.   
Необходими продукти:
1 кг брашно
1 кубче прясна мая
6 яйца
200 г краве масло или 150 г свинска мас или маргарин
250 мл прясно мляко
300 г захар
1 лимон – настъргана кора
4 праха ванилия
2 с.л. коняк
½ ч.л. сол

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 150 мл прясно мляко.
Добавя се 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно.
Почива под кърпа и на топло 10-15 мин.

Яйцата и захарта се разбиват до побеляване.
Добавя се останалото прясно мляко.
Ароматизира се с ванилията, коняка и лимоновата кора.

Брашното се разстила в широка тава.
В средата се прави кладенче.
Сипва се втасалата мая, яйчената смес и солта.


 
Замесва се тесто, като от време на време
се налива от разтопената мазнина
или ръцете често се топят в нея.

При месенето тестото се разтегля, събира се на топка и пак се разтегля.
Получава се еластично и гладко тесто, което не залепва по повърхността и ръцете.
Ръси се с брашно и се покрива с кърпа.
Втаса на топло за 1 час – до удвояване на обема си.


От втасалото тесто с намаслени ръце се къса толкова, колкото е необходимо за оформяне на едно козуначено изделие.
Аз разделих тестото на две части – едната с една идея по-малка от другата. Направих 1 правоъгълен козунак във форма с размери 30/11/7 см и 1 козуначен венец в форма с вместимост 2 литра.

Сплитане на печива на тройна плитка
Тестото се дели на три части.
Оформят се три еднакви по дебелина и дължина фитила.
Поставят се един до друг на работния плот.
Горните им краища се притискат добре.
Десният фитил се премества над средния в средата.
Левият фитил се премества над средния в средата.
Плетенето продължава по същия начин.
Най-накрая краищата се притискат добре.


Изделието се слага в намаслена форма.
Покрива се с кърпа.
Втасва на топло до удвояване на обема.


Втасалите козунаци се мажат с разбито яйце.
Ръси се със захар. Декорира се с бадеми по желание.
Пече се при 180°С.
Козунаците се покриват с алуминиево фолио 15-20 минути след началото на печенето, за да не изгорят отгоре.


Източник: Съвременна домашна кухня, С., 1975 г. – рецепта 1232 за обикновени  козунаци, с. 380.

.

14 коментара:

Живка каза...

Козунаците изглеждат фантастично!Може би ще направя твоята рецепта и ще се похваля...Приятен ден!

traiana каза...

Браво! Страхотни конци са се получили!

The witch каза...

Траяна, наистина се получиха красиви конци.
Рецептата е много успешна.
Живка, благодаря за гласуваното доверие.
Очаквам отзив и снимки на твоите козунаци.
Желая ти успех!

ellyganova каза...

Наистина са страхотни козунаците!
Имам особен сантимент към старите готварски книги и разказите за отминали времена...

The witch каза...

Благодаря, Ели.
На мнение съм, че не бива старите рецепти да се забравят. В тях се открива традицията.
Харесвам и новите рецепти. За мен те са истинско предизвикателство.
Желая на всички успешна нова седмица.

Ondine каза...

А колко време се пекат,че аз съм една "чевръста"......?:)))))
Изглеждат невероятно!

The witch каза...

Fndine, козунаците се пекат между 30 и 40 минути в зависимост от фурната. Всеки познава своята фурна и нагажда печенето според нея. Аз например имам Електролукс. Отдолу пече по-слабо, отколкото отгоре и затова поставям тавата в средата на долната част на фурната.
Желая ти успешна нова седмица!
Светли празници.

Just V. каза...

Невероятно изпипани козунаци! Удоволствие е дори само да се гледат, а за аромата и вкуса - не ми се мисли! :) Поздравления!

The witch каза...

Привет!
Замислила съм нещо интересно за козуначеното руло. Очаквайте следващата публикация след великото месене утре.

Елито каза...

Това е и приблизително моята рецепта,изпитана през годините в семейството ми и подобрена от мен,що се отнася до месенето и първото втасване-в машината за хляб.Твоите изглеждат перфектно!

The witch каза...

Ели, рецептата е изпитана в годините.
Сподели твоя опит.
С поздрав от кулата!

Tsvetosla Pakova каза...

За Великден правих по тази рецепта ! Станаха страхотни !

The witch каза...

Елито, едва сега видях коментара ти. И аз трябва да пробвам месене и втасване в машина. Благодаря за съвета!

The witch каза...

Цветослава, добре дошла в кулата!
Толкова е приятно да се прочетат коментари като твоят.
Радвам се, че моята рецепта е изпробвана успешно в твоя дом.
С пожелание за цветно и пролетно настроение и положителни емоции!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.