събота, 30 април 2011 г.

Зелен фасул с млечен сос

Признавам си, че не обичам да приготвям и да ям зелен фасул. У дома дори с месце не се „преглъща” този зеленчук. Но тъй като съм решила да направя всички (или почти всички) рецепти от тези книги, днес сготвих зелен фасул с млечен сос. 
Тази рецепта привлече вниманието ми заради соса. Обожавам мляко и млечни и всички рецепти с тези продукти. Препоръчвам ястията с млечен сос за изготвяне на детски менюта. Малките деца традиционно харесват всичко с мляко. Успех!

Необходими продукти:
¾ кг млад зелен фасул 
3 с.л. брашно
5-6 с.л. мазнина
300 мл прясно мляко
300 мл отвара от фасула
пресен магданоз или пресен копър

Начин на приготвяне:
Фасула се почиства, нарязва и сварява в подсолена вода.
Може да се използва готов консервиран фасул.
Брашното се запържва в мазнината за много кратко, колкото да е не съвсем сурово.
Налива се прясното мляко и отварата.
Бърка се до получаване на сос.
Когато заври се добавя сварения/консервиран фасул.
Ястието къкри 4-5 минути на тих огън.
Поднася се поръсено с пресен магданоз или копър.


Източник: Съвременна готварска книга, 1966 г., стр. 185, рецепта 457. 
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.