вторник, 3 май 2011 г.

Фокача с маслини


Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
½ ч.ч. (120 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) вода, стайна температура
2 с.л. захар
½ кубче прясна мая от 43 г
4 ½ ч.ч. (630 г) брашно
3 ½ ч.л. сол
½ (120 мл) зехтин

Общо 30 мл за намазване:
2  с.л. вода, стайна температура
2 с.л. зехтин
100-150 г зелени маслини без костилка

Начин на приготвяне:
Маята и захарта се размиват в топлата вода.
Сместа почива 10 минути.

Брашното се смесва със солта.
Пресява се в широка тава.
Прави се кладенче в средата.
Изсипва се сместа с маята, останалата вода и зехтина.
Замесва се тесто.


Върху набрашнена повърхност се меси 8-12 минути.
Получава се еластично и гладко тесто.
Не трябва да лепне по ръцете или плота.
Тестото се поставя в намаслена купа.
Покрива се с кърпа.
Втасва при стайна температура поне 2 часа.


Тава с размери 40/33 см се намаслява или се покрива с хартия за печене. Аз използвам хартия.
Втасалото тесто се поставя в средата.
Бавно се разстила към четирите ъгъла.
Покрива се равномерно цялата тава.
Почива 30 минути*.

Маслините се разпределят равномерно по повърхността.
Маже се с четка с разбитата смес от вода и зехтин.

Фурната се загрява на 230°С.
Пече се 10 минути.


* Вечерта след работа, дори в делничен ден, съм замесила (ръчно или в хлебопекарната машина) това тесто.
Втасало е вече 2 часа (ако е ръчно замесено), докато изгледам един филм или почета любима книга, зависи от настроението ми.
Какво правя вместо да продължа изпълнението на рецептата по описания начин т.н. да почине 30 минути и т.н.: 

Покривам тавата с найлоново фолио или слагам в голяма торбичка.
Прибирам я в хладилника за през нощта.
Сутринта фурната се нагрява до 50-60°С.
Изключва се.
Тавата с фокачата (без найлоновото фолио, естествено) се слага вътре за 20 минути.
Изважда се и се покрива с кърпа.
Фурната се загрява на 230°С с празната тава.
Използвам комплекта от тави на фурната. Две са и докато фокачата почива в едната, другата се нагрява във фурната.
Ако нямате две еднакви тави, използвайте хартия за печене, за да почива фокачата на нея, а тавата да се нагрее предварително.
При достигане на температурата, тавата се изважда.
Фокачата, заедно с хартията за печене, се премества в нагрятата тава. Задължително ви е необходим помагач за тази операция. Това е моят бърз и лесен вариант на хрупкава сутринна закуска или обяд, ако спазвате 90-дневната диета. 
.

3 коментара:

fedora каза...

Бравос, бре :)
Докарала си по-добре от тази, която ядох на италианска земя. Ще се пробва :)

Хубав ден :)

garrettword каза...

Ciao! This is Garrett (from A Change of Underwear). Thanks for trying out my focaccia recipe! It looks like it came out great!

Happy cooking!

P.S. If you ever get a translator widget on your blog, let me know because I would love to check out your other recipes!

The witch каза...

fedora, как няма да се получи по-добре?! Използвах рецептата на garrettword.
Фокачата е страхотна.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.