петък, 6 май 2011 г.

Пролетна чорба – мозайка

Пролет е… Всичко наоколо напомня за този съзидателен сезон – цветовете, ароматите, полъхът на вятъра. Не остава на последно място и градският пазар със своето изобилие от сезонните зеленчуци и подправки.
Спанак… Родината на спанака е древна Персия, съвременен Иран. Пренесен е около два века пр. Хр. в Централна Азия, където бързо намира място в богатата на продукти кухня. В Европа спанакът идва през XIII век, като арабите го пренасят в Испания. Там растението става много популярно сред монасите, които започват да го отглеждат. За още няколко века то се разпространява из цяла Европа, а през XVII век в богатите домове се налага спаначеният хляб, който се е смятал за голям деликатес. Приготвял се е от брашно, получено от стритите семена на спанака, което е било трудоемък процес.  
Зелените листа са популярни и заради приятните им багрилни свойства - сокът от спанак може да оцветява кремове и сосове в ярък цвят. Широка популярност растението добива чак през второто десетилетие на XVII век, като голяма част от славата си дължи на голямото съдържание на витамин С и витамини от група В.
Да, сещам се за Попай Морякът и неговата сила, придобита от похапване на спанак. Добре известен е митът за грешката в десетичната запетая, която провъзгласява спанака като вълшебно растение с невероятно съдържание на желязо. През 1870 г. д-р Е. Вон Волф изчислява, че спанакът има 10 пъти повече желязо, отколкото в действителност. През 1937 г. немски химици повторно изследват растението, но митът остава жив още дълго и дори се затвърждава от анимационния герой Попай Моряка, който консумира гигантски количества спанак, за да се превърне в супермен.  
С правописна грешка или не, спанакът е ароматен пролетен зеленчук, които намира приложение в разнообразни кулинарни изделия. Предлагам ви рецепта за супа от любимите ми стари готварски книги. Свежа и уханна, тя се поднася с кубчета от твърдо сварено яйце и пресен магданоз.

Необходими продукти:
200 г спанак, пресен
5-6 стръка зелен лук
4-5 с.л. олио
1 литър вода
2 с.л . ориз
20 броя черни маслини
Сол
Черен пипер
1 ч.ч. прясно мляко
1 яйце1 сварено

Начин на приготвяне:
Спанакът и лукът се почистват, измиват и нарязват на ситно.
Задушават се в олиото до омекване.
Налива се водата.


Когато възври се добавят ориза, маслините, подправките на вкус.
Сваля се от котлона щом оризът се свари.
Прибавя се прясното мляко.


Източник: Съвременна готварска книга, 1966 г., стр. 105, рецепта 222.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.