събота, 14 май 2011 г.

Фокача със спанак, зелен лук и чесън


Тази фокача направих специално за конкурса „Моето любимо пролетно ястие” на Гответе с мен. Използвах за основа вече изпитаното тесто от тази рецепта. Насладете се на приятния пролетен аромат.
Необходими продукти за тесто:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
½ ч.ч. (120 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) вода, стайна температура
2 с.л. захар
½ кубче прясна мая от 43 г
4 ½ ч.ч. (630 г) брашно
3 ½ ч.л. сол
½ (120 мл) зехтин


Необходими продукти за плънка: 
Общо 30 мл за намазване:
2  с.л. вода, стайна температура
2 с.л. зехтин
Общо 100 г зелении:
2 стръка пресен спанак
1 стрък зелен лук
1 стрък зелен чесън
1 с.л. зехтин
1 щипка сол

Начин на приготвяне:
Маята и захарта се размиват в топлата вода.
Сместа почива 10 минути*.

Брашното се смесва със солта.
Пресява се в широка тава.
Прави се кладенче в средата.
Изсипва се сместа с маята, останалата вода и зехтина.
Замесва се тесто.


Върху набрашнена повърхност се меси 8-12 минути.
Получава се еластично и гладко тесто.
Не трябва да лепне по ръцете или плота.

Тестото се поставя в намаслена купа.
Покрива се с кърпа.
Втасва при стайна температура поне 2 часа.


Тава с размери 40/33 см** се намаслява или се покрива с хартия за печене. Аз използвам хартия.
Втасалото тесто се поставя в средата.
Бавно се разстила към четирите ъгъла.
Покрива се равномерно цялата тава.
Почива 30 минути*.

Спанакът и зелените лук и чесън, подсолени, се задушават в 1 с.л. зехтин до омекване в тефлонов тиган.


Фокачата се маже с четка с разбитата смес от вода и зехтин.
Правят се дупки с пръстите по цялата повърхност.
Разпределя се зелената задушена маса.


Фурната се загрява на 230°С.
Пече се 10 минути.

* Вечерта след работа, дори в делничен ден, съм замесила (ръчно или в хлебопекарната машина) това тесто. Втасало е вече 2 часа (ако е ръчно замесено), докато изгледам един филм или почета любима книга, зависи от настроението ми.
Какво правя вместо да продължа изпълнението на рецептата по описания начин т.н. да почине 30 минути и т.н.:
Покривам тавата с найлоново фолио или слагам в голяма торбичка.
Прибирам я в хладилника за през нощта.
Сутринта фурната се нагрява до 50-60°С. Изключва се.
Тавата с фокачата (без найлоновото фолио, естествено) се слага вътре за 20 минути. Изважда се и се покрива с кърпа.
Фурната се загрява на 230°С с празната тава.
Използвам комплекта от тави на фурната. Две са и докато фокачата почива в едната, другата се нагрява във фурната.
Ако нямате две еднакви тави, използвайте хартия за печене, за да почива фокачата на нея, а тавата да се нагрее предварително.
При достигане на температурата, тавата се изважда.
Фокачата, заедно с хартията за печене, се премества в нагрятата тава. Задължително ви е необходим помагач за тази операция. Това е моят бърз и лесен вариант на хрупкава сутринна закуска или обяд, ако спазвате 90-дневната диета.

** Тъй като малкият фокачоунищожител не обича спанак и зелени подправки, отделих малка част от тестото, за да направя още една фокача, поръсена с ½ ч.л. чубрица, в тавичка в диаметър 26 см специално за него. От останалото тесто приготвих фокачата за нас. Получи се малко по-тънка от обикновено (вж фокача с маслини), но трябваше да удовлетворя разнообразните желания у дома с направата на едно тесто.

.

2 коментара:

weasell каза...

ММммм... вкусно!

The witch каза...

Да, действително вкусно, но и много лесно. Успех!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.