четвъртък, 2 юни 2011 г.

Тройно карамелена торта

Тази торта може да приготвите с готов блат 25-30 см диаметър или с домашен блат по своя успешна рецепта.  
Този път аз заложих на готовия блат, предварително разделен на 4 платки, а концентрирах вниманието си в приготвянето на карамелените крем, сироп и заливка. Направих всичко по усет, без да използвам изпитани вече рецепти.  
Е, получи се… мммм… невероятно вкусна тройно карамелена торта за страстите любители на карамела.

Необходими продукти за карамелен крем:
700 мл прясно мляко
1 ч.ч. (200 г) захар
4 с.л. вода
2 пак желатин
Начин на приготвяне:
Захарта и водата се поставят в тиган, а тигана - на умерен котлон. 
Карамелизира се при периодично разбъркване като внимателно се следи, за да не се допусне прегаряне и вгорчаване на карамела.
Препоръчвам приготвяне на светъл карамел!
Постепенно полученият карамел се прибавя в тенджерка с топло мляко.
Бърка се до хомогенна смес.
Сипва се желатинът директно от пакетчето.
Престоява достатъчно време в хладилник до полустегнато състояние 
преди употреба за сглобяване на тортата.


Необходими продукти за карамелен сироп:
150 мл  прясно мляко
Начин на приготвяне:
Млякото се сипва в тигана, където е карамелизирана захарта за крема. 
Леко се нагрява, за да се размият карамелените остатъци по дъното и стените.
Използва се при охладен блат.

Необходими продукти за карамелена заливка:
1 ч.ч. (200 г) захар
½ ч.ч. (120 мл) вода
Начин на приготвяне:
Захарта и водата се карамелизират.
Редуцира се до желаната гъстота.
Охлажда се, за да се стегне достатъчно, за да не се разлива като течност. 

В сладкарски ринг се сглобява тортата като се редуват платка, сиропиране, крем, платка, сиропиране, крем и т.н. 
Завършва се с пласт сметана – бита течна подсладена или разтворена в прясно мляко и миксирана суха. 
Накрая се украсява с линии от карамеленета заливка. 

Да ви е сладко!

.

11 коментара:

Анонимен каза...

ММММ. Вуснооо.

Maria Miteva-Christou каза...

О, изглежда разтапящо вкуно!
У дома правим една подобна торта (по рецепта на леля Доби) и много я харесваме!
Поздрави!

The witch каза...

Мария, Анонимен, благодаря много за признанието.
Желая ви успехи!

am-am каза...

Охх, мечта ^^

The witch каза...

am-am, така е. Кой не обича карамел?!

ellyganova каза...

Привет :)
Решила съм да правя карамелена торта, но никога досега не съм работила с карамел и ми възникнаха въпросче. Първо за крема - захарта и водата се сипват заедно и се слагат тогава на котлона? И трябва да отделя малко за сиропа ли?
Винаги малко ми е притеснено, когато правя нещо за пръв път.

The witch каза...

Ели, привет. Радвам се, че си се спряла на моята рецепта за карамелена торта.
На въпроса за крема - слагаш посочените количестква захар и вода в тиган, поставяш тигана на котлона, разбъркваш периодично и внимателно следиш карамелезерането, за да не допуснаш прегаряне и вгорчаване на захарта. Препоръчвам да направиш по-светъл карамел! Всеки котлон има различна сила на степените и затова индивидуално следиш нагряването - не трябва да е прекалено силно или слабо! След това изсипваш карамела в тенджерка с топло мляко, отново на тих котлон при непрекъснато бъркане до хомогенна смес.
За сиропа - в тигана, в който си карамелизирала захарта за крема са останали някакви остатъци по дъното и стените, които размиваш с топло мляко.
Това е!
Успех!

ellyganova каза...

Благодаря :)
Днес пробвах да се справя с карамела, но нещо не ми се получи :( Явно съм попаднала на някаква захар менте. Няколко пъти пробвах да я карамелизирам, а тя ставаше на някаква бяла каменна маса и нямаше и помен да се карамелизира. Пробвах и в тавичка във фурната и пак нищо.
За колко минутки горе-долу трябва да се карамелизира захарта? Проблем ли е, ако сместа заври? Каква марка да търся за следващия път?
Извинявам се за многото въпроси, но ми е много чудно къде сгреших...
Поздрави и хубав ден :))

The witch каза...

Ели, привет! Извини ме за закъснелия отговор.
Захар купувам от Лидл или от Метро. Карамелът винаги се получава добре. В началото захарта се слепва до бучки и побелява. Не засичам време, правя го "на око". Ако искаш не добавяй вода. Успех!!!

Живка каза...

Чудесна торта!

The witch каза...

Живка, благодаря. Снимките са аматьорски, но вкусът е за крайни ценители на карамела.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.