понеделник, 6 юни 2011 г.

Сарми с фин доматен сос


Необходими продукти за зелеви сарми:
5 глави лук
6 с.л. пресен магданоз
1 с.л. пресен копър
1 с.л. сух джоджен
½ ч.ч. (100 мл) олио
1 ½ ч.ч. ориз
1 ½ ч.ч. (150 мл) вода
сол на вкус
1 ч.л. черен пипер
консервирани зелеви листа

Необходими продукти за фин доматен сос:
1 глава лук
1 морков
2-3 с.л. олио
2 с.л. брашно
400 мл вода
1 ½ с.л. доматено пюре
1 с.л. листа от целина
1 ч.л. захар
½ ч.л. сол
1 дафинов лист
1-2 с.л. краве масло


Начин на приготвяне на сармите:
В тенджера се смесват олиото, оризът, лукът и подправките.
Сипва се водата и се захлупва.
Задушава се на тих огън докато оризът поеме водата.
Дръпва се от огъня и се подправя с пипер и лимона.


Правят се правоъгълни сарми от сместа, свити в зелеви листа.


Нареждат се плътно в плитка широка тенджера.
Долива се вода, докато ги облее.
Покриват се с чиния.
Варят се на тих огън.
Изстиват напълно в тенджерата.


Начин на приготвяне на соса:
Лукът и морковът, нарязани на ситно, се запържват в олиото до омекване.
Добавя се брашното и се разбърква, за да не се получат брашнени бучки.
Налива се водата.


Сипва се доматеното пюре.
Прибавят се целината и подправките.
Сосът вре 10-15 минути на тих огън.
Пасира се.
Накрая се прибавя прясно масло.


Сосът е подходящ за кюфтета и сарми.

 
Източник: Съвременна готварска книга, 1966 г., рецепта 365, с. 153.
.

2 коментара:

Ани каза...

Супер, правих този сос. Много ароматен. Подхожда и на други ястия.

The witch каза...

Ани, ти си верен фен. Благодаря! Вече ми обеща една снимка - тази на питките за 30 минути. Очаквам и тази на соса. До скоро.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.