понеделник, 20 юни 2011 г.

Бърз и лесен хляб без месене

Този хляб е любим в нашето семейство. Лесен и бърз, защото отнема по-малко от час време, а също така – изключително вкусен с хрупкавата си коричка и мека и еластична вътрешност. Опитайте тази магия!

Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
½ пак. (3,5 г) суха мая или ¼ кубче (10 г) прясна мая
240 мл хладка вода
2 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. захар
½ ч.л. сол
2 ч.ч. (280 г) брашно

Начин на приготвяне:
  • при използване на прясна мая:
Маята и захарта се разтварят в 50 мл хладка вода. 
Покрива се с мека кърпа и се оставя настрани за 10 минути.
Останалата вода, зехтинът, солта и  шупналата мая поетапно се смесват в дълбока купа.
Пресятото брашно се прибавя с лъжица в течната смес. 
Миксира се със спираловидните бъркалки за тесто.
Получава се гъсто и лепкаво тесто.
Сипва се директно в намаслена и набрашнена форма с размери 30/11/7 см.
Втасва до удвояване на обема си. Препоръчвам ви ускореното втасване*.
Пече се при 200°С за 20-25 минути.
Получава се вкусен хляб с тегло 490 г.
  • при използване на суха мая:
Водата и зехтинът се смесват в дълбока купа.
Добавят се захарта и солта.
Брашното се пресява в отделна купа. Към него се добавя сухата мая.
Сухите продукти се прибавят с лъжица в течната смес. 
Миксира се със спираловидните бъркалки за тесто.
Получава се гъсто и лепкаво тесто.
Сипва се директно в намаслена и набрашнена форма с размери 30/11/7 см.
Втасва до удвояване на обема си. Препоръчвам ви ускореното втасване*.
Пече се при 200°С за 20-25 минути.
Получава се вкусен хляб с тегло 490 г.


*Ускорено втасване:
Фурната се нагрява до 50-60°С.
Изключва се.
Формата с хляба се слага вътре за 20 минути.
Изважда се.
До достигане на температурата за печене обемът е удвоен.

.

11 коментара:

Йоланта Делибозова каза...

Сладурка такава! Благодаря ти отново. Прегръщам те!

Елена Димиева каза...

Хляба се е получил страхотен, наистена се получава с хрупкава коричка, у дома всеки иска да обере кората. :))))
Поздрави!!!!

The witch каза...

Йоли, благодаря за положителния коментар. Винаги ми става драго като ги чета. Толкова са закачливи. Отново специално ти благодаря и за разрешението да публикувам тук стъпка по стъпка твои рецепти.

Ели, приятно ми е, че ми беше на гости. Винаги си добре дошла в кулата.

Анонимен каза...

Много вкусно стана, позволих си да добавя чубрица отгоре преди да го пека. Едва ли ще остане нещо за утре. Благодаря за рецептата.
Цвети

The witch каза...

Цвети, приятно ми е да науча, че моите рецепти се вихрят в други кухни. Радвам се, че си експериментирала и разнообразила рецептата.
До скоро!

Анонимен каза...

Днес го приготвих този хляб и стана много вкусен,едва се устисках да не го изям,за да може и мъжа ми да го опита ,хаха.Адмирации за рецептата-бърза,лесна и много вкусна :)

The witch каза...

Благодаря за хубавите думи. Приемам ги с радост, макар че заслугата за сполучливата рецепта е на Йоли.
До скоро!

Анонимен каза...

Здравейте. Прекрасен хляб и вкусен. Бих искала да знам, мога ли да заменя с пълнозърнестто ръжено-пшенично брашно Благодаря предварително:)

The witch каза...

Анонимен, „проба – грешка”, нали сте чували тази фраза? Ни месля, че ще е проблем да използвате пълнозърнесто ръжено-пшенично брашно. Имам една рецепта за питки с кисело мляко за 20 минути от бяло брашно, която ellyganova, автор на Моите любими рецепти, трансформира в пълнозърнест вариант. Вижте тук http://towerwitch.blogspot.com/2011/06/30.html
Пишете след експеримента. Ще ми е приятно да прочета.

Анонимен каза...

Здравейте. Получи се една извънредно вкусна "проба":) Увеличих водата на 300 мл, заради триците в брашното. Чуден стана. Вече почти година се прехранваме с Вашите рецепти. Сърдечно благодаря, а питките ще пробваме още днес:)

The witch каза...

Анонимен, радвам се, че пробата е успешна; приятно ми е, че моите рецепти ви допадат.
Пожелавам ви празничен, ароматен и уютен декември!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.