понеделник, 27 юни 2011 г.

Надупчен сладкиш или двойно шоколадов сладкиш

Така и не реших кое от двете имена да остане като заглавие на публикацията. Нарича се Двойно шоколадов сладкиш, защото се прави от шоколадов блат и шоколадов пълнеж. Но имайки предвид начинът, по който се съчетава блатът и пълнежът, може да се нарича и Надупчен сладкиш. В охладения блат се правят дупки, които се запълват с шоколад. Ех, магия... за истински любители на тази кафяво-млечна сладост. 

Необходими продукти за блат:
1 ч.ч. е с вместимост 220 мл
1 яйце
1 ч.ч. (190 г) захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
½ ч.ч. (110 мл) олио
1 ч.л. какао
1 ½ ч.ч. (180 г) брашно, пресято

Необходими продукти за шоколадова заливка:
1 пак. (125 г) краве масло
12 с.л. пудра захар
6 с.л.  вода
6 с.л. какао

Начин на приготвяне:
Яйцето и захарта се разбиват с телена бъркалка.
Добавя се шупналото със содата мляко.
Добавя се олиото.
Постепенно се прибавят брашното и какаото.
Сместа се изсипва в тава с диаметър 25 см.
Пече се при 180°С за около 30 минути.
В поизстиналия блат се правят дупки с молив или дръжка на дървена лъжица. 


Залива се с топлата шоколадова заливка.
Аранжира се със филирани бадеми.


Престоява в хладилник 1 денонощие.

.

6 коментара:

катя каза...

Чудесна рецепта! Бърза и с продукти от всеки хладилник. Поздравления!

Nanita каза...

Изглежда неустоимо вкусно!
Спорна и усмихната седмица ти желая от сърце!

Аелис каза...

Чуден сладкиш!И толкова шоколадов - точно такива са ми слабост:))).

Moni каза...

Прекрасно шоколадово изкушение с изкусителни снимки!
Успешна, слънчева и усмихната седмица!:-)

The witch каза...

Катя, Nanita, Аелис и Moni, благодаря за вниманието и хубавите думи. Така се радвам, когато получавам обратна връзка с читателите си. Прегръщам ви сърдечно.
Специално опаковам по парченце от сладкиша и изпращам по вълшебната поща за вас. Самите вие творите вълшебства във вашите "кули", но опитайте и от моите магии. Надявам се да ви харесат.
Желая ви щастливо и усмихнато лято!

катя каза...

Вече е изяден :)) Остава в моята кухня и занапред :) Благодаря за рецептата!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.