понеделник, 4 юли 2011 г.

Bolo de banana/Бананова обърната торта


Преди време представих тук Pineapple Upside Down Cake/Ананасова обърната торта. След като установих, че тя е популярна в целия свят, реших да направя останалите по-известни варианти.
Днес ви предлагам да опитате Bolo de Banana – бразилския вариант, в който вместо ананас се използват банани.
Необходими продукти за тесто:
3 яйца
125 г захар
80 г краве масло
125 г брашно
1 пак. бакпулвер
3 банана

Необходими продукти за карамел:
20 с.л. захар
1 с.л. хладка вода
1 с.л. олио

Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват.
Добавя се поразтопеното масло със стайна температура.
Добавя се брашното, смесено с бакпулвера.
Захарта, водата и олиото се смесват в съд за карамелизиране.
Разбърква се периодично и се внимава да не се вгорчи карамела от прекалено силен огън или от по-продължително престояване. 
С карамела се маже по дъното и стените на тава с диаметър 25 см.
Плътно една до друга се редят банановите шайби.
Излива се тестото.
Пече се 40 минути в загрята до 160°С фурна.
Изстива 10 минути в тавата.
Правят се няколко пробождания с вилица и се сиропира със захарен сироп.


Тавата се захлупва с чиния за сервиране и внимателно се обръща в нея.
Готова е за консумиране. 

  • Мажа дъното и стените на тавичката с меко масло, за да не залепне блата и да се обърне в чинията успешно без разкъсване.
  • Още един начин на разполагане на бананите
.

6 коментара:

Габи каза...

Много вкусно изглежда тази бананова торта! Хубав ден!

Moni каза...

Толкова сочно изглежда тортата ти! А колко красиво си подредила плодовете! Поздравления, много ми харесва!
С пожелания за усмихната седмица!:-)))

Maria Miteva-Christou каза...

Този сладкиш вече на няколко места го виждам в нета, като пладовете варират!
Много го харесвам (от години го правя с компот от праскови), но с банани не бях опитвала, а банани у дома колкото щеш :)

Благодаря за идейката!

The witch каза...

Габи, Мони и Мария, сърдечно ви благодаря за хубавите коментари. Радвам се, че рецептата ви е допаднала. Опитайте - лесно, вкусно и ароматно се получава.
Слънчево и цветно лято от нашата кула към вас и вашите семейства!

Леви каза...

Неустоимо предложение.Опитвала съм варианта с ананас ще опитам и с банани!

Благодаря за споделента рецепта!

Сърдечни поздрави!

The witch каза...

Привет, Леви. Да си призная честно обърнатата торта с ананас ми допада повече. Фантастично е съчетанието между ананасовите плодове и масления блат. Вариантът с банани носи съвършено различно усещане на вкусовите рецептори. Подобно на тортата с кайсиени плодове от компот се получава леко .... как да се изразя - леко разкашкани. Но това е въпрос на индивидуален вкус.
Успех!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.