понеделник, 11 юли 2011 г.

Хляб със сирене и мащерка

Не мога да опиша усещането, когато правя хляб в домашни условия. Преди време направих първия опит и оттогава насам не мога да се спра. Старая се поне един път седмично да забъркам такава магия. Това е истинско вълшебство. От една страна е забавлението от месенето, втасването и печенето, които имат терапевтичен ефект, а от друга – експериментирането с разнообразни добавки и аромати. И не на последно място – задоволството от одобрителните погледи и мимики на близките хора, когато отхапват първото парченце.
Необходими продукти:
240 мл вода
3 с.л. зехтин
1 ½ с.л. захар
360 г брашно
¾ ч.л. сушена мащерка
1 ½ ч.л. сол
½ кубче прясна мая или 1 пак. суха мая
55 г натрошено сирене

Начин на приготвяне:
Маята, захарта, 3 с.л. брашно и топлата вода се смесват за 10 минути.
В широка тава се пресява брашното.
В кладенче се сипва течността с маята, солта, мащерката и зехтина.
Течността се разбърква до хомогенно смесване.
Постепенно се поема брашно към течността да пълното му усвояване.
Добавя се натрошеното сирене.
Получава се лепкаво тесто.


Сипва се направо в намаслена и набрашнена форма с размери 30/11/7 см.
Втасва до удвояване на обема си или се прилага ускорено втасване:
Фурната се нагрява до 50°С.
Изключва се.
Формата с хляба се слага вътре за 20 минути.
Изважда се и се покрива с кърпа.
До достигане на температурата за печене обемът е удвоен.
Пече се при 200°С за 20-25 минути.

  • Получава се ароматен хляб с тегло 640 г. 
  • Източник: Гответе с мен.
  • Специално благодаря на marabu за разрешението да публикувам тук тази рецепта. Замених маслините с мащерка, тъй като в момента не разполагах в кулата с този продукт, а помощник-магьосникът отказа да притича до близкия магазин. Така, освен това, че направих ръчно вместо в машина този хляб, индивидуализирах рецептата по свой начин. 
  •  Още за тесто за хляб и пити тук.
.

8 коментара:

rusanka каза...

Станиславка,
страхотен хляб си измайсторила!
Ароматен и пухкав!
В хлебопекарната все още не съм приготвяла кекс и не мога да ти кажа рецепта, засега.
И домашна лютеница не съм пробвала, но това е добра идея и трябва да опитам!
Поздрави и хубав ден!

Moni каза...

The witch, напълно споделям удуоволствието от направата на хляб вкъщи, няма по-приятно нещо. Представеният от теб със сигурност е много ароматен, сиренце, мащерка, мммм. Вкусно!:-))))
Хубава и усмихната седмица ти желая!

traiana каза...

Чудесен хляб се е получил! Макар че аз предпочитам да го правя, когато е по-студеничко навън, но и в жегата бих хапнала от твоя:)

Ани каза...

Много хубав и пухкав хляб. Поздравления!

Леви каза...

Аромата на току що изпечен домашен хляб не бих заменила с нищо! Справила си се чудесно!

Поздрави и прекрасен ден от мен!

The witch каза...

Мили дами, благодаря за отделеното време и за одобрителните коментари - истински стимул за нови вълшебства. Всяко едно нещо, което правя с успешен край ме прави щастлива. Желая ви лято, изпълнено с шарени и щастливи мигове!

Русанка, в скоро време ще публикувам френския хляб по твоята рецепта. Направих го и ръчно и в хлебопекарната машина. И от двата варианта останахме много доволни. Успех в правенето на лютеничката.

Мони, ти си верен фен. Винаги ме радват твоите коментари. Стига да замахнеш с магическата пръчица, можеш да направиш от една рецепта множество нови. Като замениш подправките, за да се получи различен аромат или прибавките - за нов вкус. Поздрави от кулата!

Траяна, и в студено време, и в топло време, ентусиазмът ми нито замръзва, нито се размеква. Това е магия.

Ани, привет! Много ме зарадва твоя коментар. Усмивки от мен!

Леви, поласкана съм. Нека направим ежедневните занимания в кухнята забавни приключения.

Angellove's Cooking каза...

Обожавам ароматни хлебчета!! А твоето изглежда неустоимо :)!!

The witch каза...

Мина, твоята коментар много ме зарадва. Благодаря за отделеното време!
Надничай често тук за рецепти на ароматни хлебчета.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.